La candidata de Junts al Congrés per Barcelona, Míriam Nogueras, intervé al míting central del partit JxCAT, el 16 de juliol de 2023, a Amer, Girona
POLÍTICA

Junts adverteix que amb el català no n'hi ha prou

Míriam Nogueras acaba la seva intervenció amb un “visca Catalunya lliure”

La portaveu de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, ha aprofitat el primer ple amb llengües oficials per advertir que amb el català al Congrés no n'hi ha prou. Nogueras ha alertat que “no estem en debat espanyol” i que “estem en una altra fase”.

Ha reivindicat el dret d'autodeterminació, que en teoria ha de venir després de l'amnistia. Ha expressat “la desconfiança de Junts” abans de la investidura i ha acabat el discurs amb un explícit “Visca Catalunya lliure”.

Nogueras ha elogiat la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, per la seva decisió i ha destacat que les llengües oficials al Parlament “només era qüestió de voluntat política”.

Primer pla de Francina Armengol, expresidenta del Govern Balear, amb rostre somrient

També s'ha queixat que, segons la seva opinió, “ens condemnen a la presó i a l'exili per ser independentistes” i que “no posem bombes” malgrat estar “catalogats com a terroristes”.

Gabriel Rufián, per la seva banda, ha afirmat que “ni el castellà està amenaçat a Catalunya ni perseguit” i que “ni el català és patrimoni exclusiu dels independentistes”.

El diputat d'ERC ha començat explicant que “jo parlo català gràcies als meus avis” i ha elogiat la immersió lingüística a Santa Coloma de Gramenet.

Rufián ha desmentit el cost econòmic de la traducció simultània i ha dit que el que sí que és un “escàndol” és la compra d'accions de Telefónica per Aràbia Saudita o que “la Federació espanyola de futbol segueixi faltant al respecte a unes jugadores campiones del món”.

Primer pla de Gabriel Rufián amb cara d'enfadat

En la seva opinió, “el problema no som nosaltres perquè parlem dues llengües” i ha destacat la “diversitat lingüística i cultural”.

Per una vegada, Esquerra i Junts no han aprofitat el ple del Congrés per intercanviar-se retrets. Tot i que la mateixa Míriam Nogueras té fixat al seu perfil de Twitter una intervenció en què afirma que “la cúpula d'ERC haurà d'explicar molt bé els beneficis de l'estratègia d'anar ajupits i acomplexats davant d'un govern que ens humilia”.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, que s'ha desplaçat a Madrid, ha aprofitat per part seva per llançar una indirecta al partit de Puigdemont. “Esperem que Junts, que ara es vol sumar a l'estratègia negociadora, contribueixi a aconseguir alguna cosa semblant al que ha aconseguit ERC”.

➡️ Política

Més notícies: