Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat
POLÍTICA

ERC demana a Junts que també abandoni l'autodeterminació

Oferta formal dels republicans al partit de Carles Puigdemont

Esquerra ja ha renunciat oficialment a l'autodeterminació de Catalunya  O si més no, asseguren que prioritzaran la investidura de Pedro Sánchez a les seves aspiracions independentistes. La qüestió és que, a més, ara demanen a Junts per Catalunya que segueixi el mateix camí.

El partit d'Oriol Junqueras, que va perdre 6 escons i 400.000 vots a les últimes eleccions generals, s'ha proposat evitar tant sí com no una possible repetició electoral. Segurament, perquè saben que segueixen en caiguda lliure i una nova cita electoral els podria enfonsar encara més. I per això necessiten la complicitat del partit de Carles Puigdemont.

El cas és que els republicans aposten per un traspàs de Rodalies, un nou finançament per a Catalunya i que segueixi activa la famosa taula de diàleg. ERC ha decidit posar relativament fàcil a Pedro Sánchez la seva investidura amb exigències força assumibles per al candidat socialista. Una altra de les peticions d'Esquerra en aquest escenari postelectoral és la que han llançat Junts. És a dir, unitat a les negociacions.

Primer pla d'Oriol Junqueras i Gabriel Rufián

Gabriel Rufián i companyia han demanat formalment a Junts que s'uneixin a ells a les seves peticions. Quan diem “formalment” ens referim a una carta publicada al Diari ARA i dirigida a la formació de Puigdemont. Un Diari ARA que, per cert, fa tot just uns dies rebia diversos milers d'euros com a subvenció per part del Govern d'ERC.

La carta d'ERC al diari està signada per la plana major d'Esquerra. Oriol Junqueras, Marta Rovira, Pere Aragonès, Marta Vilalta, Rufián o Teresa Jordà en són alguns dels signants. Aquest escrit evidencia que Esquerra s'ha quedat amb molt menys pes del que tenia fa 4 anys al Congrés. I és que, després d'anar per lliure a l'anterior legislatura aprovant pressupostos a canvi d'indults, ara parlen de “sumar esforços” i de “14 vots independentistes”.

De moment, Junts només s'ha pronunciat per exigir un nou referèndum i l'amnistia per als polítics que segueixen fora d'Espanya, com ara Puigdemont o Comín. Es tracta d'unes condicions que difícilment acceptarà Pedro Sánchez, però ara mateix, el que deixa clar el partit de Jordi Turull és que es troba lluny de les posicions d'ERC. Això sí, encara queda molt de partit per jugar.

➡️ Política

Més notícies: