Primer pla de Gabriel Rufián assenyalant Oriol Junqueras molt somrients
POLÍTICA

ERC renuncia a l'autodeterminació de Catalunya

El partit d'Oriol Junqueras vol facilitar sí o sí la investidura de Pedro Sánchez

Dimecres passat, Esquerra demanava a Junts “unitat independentista” per negociar la investidura de Pedro Sánchez. Aquesta petició sortia de la boca del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Però ha estat la mateixa ERC qui ha decidit carregar-se aquesta “unitat” que reclamava fa tot just 24 hores.

El partit d'Oriol Junqueras ha decidit tirar milles i passar completament del seu principal soci processista. Després de reclamar unitat per negociar, els republicans s'han desmarcat amb unes peticions a Pedro Sánchez que estan molt allunyades de les de Junts. De fet, ERC dona per enterrada l'autodeterminació de Catalunya i hi renuncia en la seva negociació amb el candidat socialista.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant la presentació del programa electoral del PSOE per a les eleccions generals a Madrid

Recordem que la formació de Carles Puigdemont ja va posar sobre la taula les seves exigències per investir Pedro Sánchez. D'una banda, el reconeixement del dret a l'autodeterminació de Catalunya. I de l'altra, una amnistia per als polítics amb comptes pendents amb la justícia espanyola. Tothom és conscient que el PSOE no concedirà aquests desitjos de Puigdemont, però com a mínim representen un punt d'inici per negociar.

Però Esquerra ha fet un pas més enllà i el seu punt de partida està molt allunyat del de Junts. De fet, d'entrada així, ERC no demana ni l'autodeterminació ni l'amnistia. I proposa unes condicions molt més assumibles per al PSOE.

Un cop més, els republicans se centren a aconseguir un nou finançament econòmic, el traspàs de Rodalies i la continuïtat de la taula de diàleg. A ERC aposten pel realisme i proposen 3 condicions molt més assumibles per Pedro Sánchez.

Primer pla de Carles Puigdemont enfadat

Un nou finançament econòmic per a Catalunya no deixa de ser un castell a l'aire. La taula de diàleg va acabar convertint-se en una eina de la qual només ERC confiava. I el traspàs de Rodalies és com l'eterna promesa que mai no acaba d'arribar.

En qualsevol cas, és evident que les seves exigències són molt més assumibles per a un PSOE que ja pot comptar amb el suport d'ERC en una investidura futura de Pedro Sánchez. Sens dubte, el dur os de rosegar per als socialistes hauria de ser Junts. Això sí, a Ferraz hi ha confiança sobre això. I de fet, ja s'han fet els primers passos per arribar a un acord: regalar diners als de Puigdemont en forma de grup parlamentari propi.

➡️ Política

Més notícies: