Pere Aragonès amb rostre molt seriós assegut a la cadira del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Desesperació a ERC per no perdre la Generalitat

Pere Aragonès torna a obrir la porta del Govern a Junts

El 7 d'octubre del 2022, Junts per Catalunya va decidir abandonar la coalició amb ERC al Govern després de consultar a la militància. El desgast d'Esquerra governant en solitari, l'enfonsament electoral del processisme i el bloqueig postelectoral a Espanya han obert un escenari nou i inesperat.

El Govern de Pere Aragonès estaria disposat a tornar a obrir les portes a Junts a canvi de la investidura de Pedro Sánchez. Així ho ha expressat la portaveu d'ERC, Raquel Sans, en una entrevista al canal 3/24. "La nostra voluntat és arribar a una entesa", ha afirmat, "i tots els escenaris estan oberts".

Tots els escenaris oberts

El partit d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès ha presentat la seva oferta a Junts per negociar plegats la investidura de Pedro Sánchez. Però l'acord no serà fàcil. ERC presenta una proposta de mínims amb la intenció de facilitar la investidura, mentre que Junts manté l'autodeterminació com a punt innegociable.

Primer pla de Pere Aragonès visiblement avorrit

A Esquerra insisteixen que “cal fer concessions per les dues parts” i animen a “construir la unitat estratègica lluny dels focus mediàtics”. Teresa Jordà, número dos d'ERC al Congrés, ha obert la porta de Junts a participar a la taula de diàleg. És així com es van obrint espais per a l'entesa de republicans i postconvergents.

Cada cop hi ha més veus que demanen a Pere Aragonès l'avançament d'eleccions. Davant la seva situació de feblesa extrema, ERC està explorant tots els escenaris per garantir l'estabilitat parlamentària i poder esgotar la legislatura. Això passa també per reconduir les seves relacions amb el partit de Puigdemont.

Objectiu, no perdre la Generalitat

Les eleccions del 23-J han obert un escenari inesperat a Catalunya. Paradoxalment, just en el moment més crític, en plena guerra interna i cada cop amb menys suport electoral, el processisme s'ha trobat amb una oportunitat històrica. Tenen la governabilitat d'Espanya a la mà, i poden utilitzar-lo per formular les demandes.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

Si fins fa poc els ponts entre ERC i Junts estaven trencats, ara es veuen obligats a negociar i ja es torna a parlar de la famosa “unitat estratègica de l'independentisme”. La distància entre tots dos és encara tan gran com la rivalitat per aconseguir el control del Procés. Però la investidura del govern espanyol ja està provocant una nova correlació de forces a Catalunya.

Si els partits processistes aconsegueixen reprendre la unitat estratègica, no és descartable que Junts torni a entrar al Govern. A més, ERC podria pactar amb el PSOE la investidura de Sánchez a canvi que Salvador Illa no demani eleccions anticipades a Catalunya. I és que totes les estratègies d'ERC se supediten a una obsessió, no perdre la Generalitat.

➡️ Política

Més notícies: