Muntatge d'un pla mitjà de Pere Aragonès somrient, una imatge de bitllets d'euros de fons i els logos del diari Ara, Nacio Digital i Abacus
POLÍTICA

El Govern torna a regalar milers d'euros a la premsa afí

La Vanguardia, Ara i Grup Nació, entre els principals beneficiats

El Govern de Pere Aragonès, en hores baixes, torna a regar diners als mitjans afins per assegurar l'hegemonia del seu relat. La Generalitat ha fet públiques les subvencions a premsa digital i en paper “en català i aranès”. Els més beneficiats són, per aquest ordre, La Vanguardia, l'Ara, El Periódico, el Grup Nació i l'Abacus.

Es tracta de subvencions a projectes "que fomentin i consolidin l'espai català de comunicació per a editors privats de premsa digital i en paper". En observar les capçaleres que reben més diners, alguna cosa crida l'atenció. La seva línia editorial coincideix amb el relat processista i els interessos del Govern.

Pere Aragonès amb rostre molt seriós assegut a la cadira del Parlament de Catalunya

De fet, l'any passat La Vanguardia, l'Ara i El Periódico també van ser els mitjans escrits més beneficiats. I El Nacional i el Nació Digital van ser els diaris digitals amb més subvenció. Tots ells, capçaleres processistes o properes a Esquerra.

Els mitjans més beneficiats

Aquest any, La Vanguardia rebrà 450.000 euros de subvencions, mentre que l'Ara en serà beneficiat amb 400.000. El Periódico rebrà 325.000 euros de diners públics, per 265.000 en el cas del Grup Nació.

El diari del Grup Godó rep la subvenció pel seu projecte "La Vanguardia projecte de futur". L'Ara per "la reinvenció de diari en paper" i la "diversificació de continguts per al creixement d'audiències digitals". La subvenció per a El Periódico va per a “l'optimització de la producció i maximització de continguts per incrementar les audiències”.

Per la seva banda, el Grup Nació serà subvencionat pels seus projectes Polis, Nació Digital i ConnecTerrassa. Abascus per a la digitalització de la revista Sàpiens.

14 milions d'euros el 2023

La Generalitat destinarà 8,5 milions d'euros a subvencions a mitjans catalans aquest 2023. Ha rebaixat lleugerament la quantitat respecte de l'any passat. Però cal afegir 5,6 milions d'euros més en subvencions per a projectes. Els ajuts pugen a més de 14 milions.

La Vanguardia, Ara i Grup Nació, capçaleres inequívocament processistes, són els mitjans més subvencionats a Catalunya. L'excepció és El Periódico, que no és independentista, encara que sí catalanista i a més té edició en català.

El Procés va disparar la lògica perversa de les subvencions a mitjans afins que garanteixen la difusió del propi relat. Aquests mitjans han contribuït en més o menys mesura a la deriva secessionista impulsada pel poder processista que els ha donat menjar.