Muntatge de Pere Aragonès, Ruben Wagensberg i Marta Rovira amb la seu de l'ONU de Ginebra de fons

POLÍTICA

ERC celebrarà un acte central de campanya a Suïssa amb els fugats

Els republicans volen 'reivindicar l'exili' per competir amb Illa i Puigdemont

ERC planteja dos grans actes electorals per a aquestes eleccions. El més important serà a Barcelona i tindrà lloc poc abans del dia de les eleccions. L'altre, més simbòlic, serà a Suïssa, a Ginebra. Tal com han anunciat els republicans, la seva intenció és “reivindicar l'exili”.

A més de donar suport als membres fugats a Suïssa, hi ha una clara intenció de competir amb l'expresident Puigdemont. Ambdues formacions busquen explotar al màxim tot allò que envolta la idea de "l'exili” i dels seus màrtirs en particular. En el cas de Junts, això arriba fins al punt que el partit organitzarà una flota d'autobusos per portar militants fins al sud de França.

Els meus exiliats

28 d'abril: aquesta serà una de les dates més destacades a la campanya d'ERC, que porta per lema “Al costat de la gent, al costat de Catalunya”. La intenció és capitalitzar al màxim els perfils polítics de Marta Rovira i de Ruben Wagensberg, que va ser el darrer a marxar a Suïssa.

El diputat d'ERC, Ruben Wagensberg, amb cara seriosa intervé durant una sessió plenària al Parlament de Catalunya, el 19 d'octubre del 2021, a Barcelona, Catalunya

L'encarregada de presentar la campanya i les dates ha estat Raquel Sans. Un dels objectius declarats d'aquesta campanya és enfrontar-se a Salvador Illa i a la idea de “passar pàgina”. ERC, per contra, busca confrontar amb aquells que "volen fer veure que es viu un procés de normalitat i que ens parlen de girar full, que no volem fer full quan encara tenim companys a l'exili".

Un altre dels objectius és intentar tapar la fugida que els provoca el personalisme polític de l'expresident Puigdemont. I és que amb caràcter general l'estratègia de Junts se sintetitza a l'aura moral de Puigdemont com a “president a l'exili”. Per això els republicans també vulguin “reivindicar l'exili”, però el seu propi.

Carles Puigdemont parlant des d'un faristol de color blau amb una bandera catalana de fons

Això arriba precisament quan hi ha polèmica pel terme 'exiliats'. Ahir sabíem que la Junta Electoral de Barcelona havia donat la raó a Ciutadans i prohibia a TV3 i a Catalunya Ràdio parlar "d'exiliats”. El motiu, raona l'autoritat electoral, és que el terme apel·la a un “relat unívoc” dels fets que deixa fora altres interpretacions.

Sigui com sigui, ERC obrirà la campanya a Barcelona el dia 25 d'abril vinent, l'acte a Ginebra serà tres dies després i tancaran el 9 de maig. I tot tindrà un cost de gairebé dos milions d'euros, concretament, un milió set-cents mil euros.

➡️ Política

Més notícies: