Carles Puigdemont parlant des d'un faristol de color blau amb una bandera catalana de fons

POLÍTICA

Asseguren que Carles Puigdemont ja no viu a Waterloo

Junts aposta per una candidatura personalista i Puigdemont es trasllada al sud de França per fer la sensació d'un retorn imminent a Catalunya

Segons ha pogut saber Marcos Lamelas, El Confidencial, l'expresident Puigdemont s'ha trasllat al sud de França. L'objectiu és tenir-hi allà el teatre d'operacions per a la seva candidatura personalista. El partit ho fia tot a l'aura espiritual del “president a l'exili” fins al punt de posar el seu nom al partit.

Puigdemont a les portes

L'expresident ha fet una aposta clara per a les eleccions catalanes i ha abandonat Bèlgica i s'ha trasllat a la Catalunya Nord, és a dir, a França. L'objectiu és donar la sensació de tornada imminent, de consumació final del llarg 'via crucis' fins a recuperar Palau.

Segons explica Marcos Lamelas, Junts planteja una campanya en un format personalista. És a dir, poques entrevistes, absència de rodes de premsa i actes amb “to presidencial”. No és més que la dinàmica que ja hem explicat a E-Notícies alguna vegada: Puigdemont s'ha desentès de la gestió política i ha passat a ser una mena de figura salvífica del nacionalisme català.

El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, durant la constitució de l'Assemblea Territorial del Consell de la República, el 2 de març de 2024

De fet, Puigdemont necessita que es donin unes condicions molt concretes perquè el seu electoralisme personalista no es vegi malmès. En primer lloc, que el processisme tingui majoria al Parlament. Després, que Junts guanyi ERC (els sondejos semblen indicar-ho). I tres, que ell sigui el candidat a president.

Manca gent per anunciar l'arribada de Puigdemont

L'estratègia de Junts passa per capitalitzar ara tots els anys de Puigdemont a Bèlgica com a “president a l'exili”. La seva mansió a Waterloo - batejada com a 'Casa de la República' - era un lloc de pelegrinatge per al partit i per a simpatitzants. Un cop aconseguida l'amnistia, toca abandonar la mansió i fer la impressió de retorn.

I com si fos captant seguidors pel camí, Puigdemont està en ple procés d'absorció d'altres partits. De moment, ja ha abduït set petits partits minoritaris que tenen en comú ser incondicionals del procés. Ho va intentar també amb ERC, però els republicans tenen massa interessos creats per diluir-se en un front comú.

El problema que té l'expresident és trobar gent per a les llistes. Segons explica Lamelas, a Junts li costa trobar figures independents que puguin donar a la candidatura la imatge d'unitat nacionalista que necessita. Començant, és clar, per algú de pes que pugui anar als debats i anunciar la bona nova de l'arribada de Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: