Primer pla de Joan Ignasi Elena parlant i alçant el braç dret cap endavant
POLÍTICA

ERC diu que expulsar delinqüents reincidents 'ens fa més febles com a societat'

Encara es deixa notar la situació de Calella a la política catalana: Junts i ERC ja estan oficialment enfrontats pel tema de la inseguretat

L'agrupació d'ERC a Calella dissenteix del rumb en matèria de seguretat que està prenent l'alcalde de la localitat. Parlen que la nova postura de Junts els acosta als “postulats de la dreta i de l'extrema dreta”. Assenyalen també que “l'associació migració-delinqüència no és justa ni ètica”.

L'efecte Calella

La petita localitat de Calella ha esdevingut el detonant del debat sobre la inseguretat entre els dos partits processistes. D'una banda, Junts ha canviat de bàndol i segueix la línia oberta per Sílvia Orriols . D'altra banda, ERC s'escuda que això són excessos de l'extrema dreta.

És natural, doncs, que durant aquests dies hàgim vist i vegem canvis en el discurs i fins i tot contradiccions més o menys subtils. Com la del conseller Elena, que després de dir que Catalunya és segura “tot i l'extrema dreta”, admet que la delinqüència a Calella és un 60% superior a la mitjana.

Primer pla de Marc Buch parlant davant de dos micròfons, amb un fons de fusta i un tros d'una Senyera

El conseller d'Interior diferencia ara entre zones on “hi ha especialment problemes i on no”. Per part seva, Junts demana una solució per als municipis afectats i insisteix que “no és un problema de Calella, està generalitzat”.

ERC parla "d'acollida institucional i comunitària”

En aquesta presa de posicions, ERC aposta un “model de seguretat ciutadana que garanteixi la convivència”. Això ha dit la delegació d'ERC a Calella. A més d'insistir en l'acostament de Junts a l'extrema dreta i que l'expulsió de reincidents “ens fa més febles com a societat”.

A l'ordre de les solucions, Buch ha demanat més efectius, mà dura i agilitat per expulsar reincidents. ERC i l'esquerra en general es mantenen en la postura d'integració a llarg termini. El líder d'ERC a Calella, Xavier Ponsdomènech, proposa "desenvolupar mesures d’acolliment institucional, que han d’anar acompanyades d’un acolliment comunitari".

Ara com ara, aquest assumpte té una component catalana encara que és probable que es traslladi a Madrid. Per boca de la diputada Glòria Freixa, Junts insta el govern d'ERC a demanar canvis a Madrid sobre el codi penal per facilitar-ne expulsions. Aquesta situació podrà canviar les dinàmiques de poder al Congrés dels Diputats, amb Junts i ERC demanant coses contraposades al PSOE.

➡️ Política

Més notícies: