Primer pla d'Ada colau visiblement trista
POLÍTICA

Barcelona comença a oblidar Ada Colau

Els barcelonins aproven Jaume Collboni i suspenen l'exalcaldessa


En tot just sis mesos, Jaume Collboni (PSC) ha aconseguit recuperar la confiança dels barcelonins al seu alcalde. L'últim baròmetre semestral atorga al socialista un 5,1 de valoració dels veïns. La nota contrasta amb la d'Ada Colau, que amb un 4,6 no rep l'aprovació dels barcelonins.

La dada és significativa perquè és la primera vegada que els barcelonins aproven el seu alcalde des del 2019. De fet, l'exalcaldessa Ada Colau no aprova des del baròmetre del 2018, cosa que indica l'ocàs de la líder dels comuns. Això vol dir que els barcelonins comencen a girar full i aproven el projecte de ciutat de Jaume Collboni.

Això és significatiu, perquè Jaume Collboni es troba en aquests moments davant el dilema de triar soci amb qui governar. El socialista comparteix amb Xavier Trias el model d'ordre i seguretat, i el model econòmic. Però Ada Colau continua pressionant per formar un govern tripartit amb ERC.

Barcelona aprova el nou model de ciutat

Jaume Collboni va arribar a l'alcaldia amb un projecte clar, posar la neteja, la seguretat i la reactivació econòmica com a prioritats a Barcelona. D'aquí va néixer el Pla Endreça, una ambiciosa operació de cirurgia estètica per canviar la ciutat en nou mesos. L'últim baròmetre diu a Collboni que és al camí correcte.

Muntatge fotogràfic d'Ada Colau Mirant Jaume Collboni

Els socialistes segueixen governant en minoria, i el baròmetre també és una empenta perquè Collboni acabi d'aclarir els dubtes. Els barcelonins tornen a suspendre Ada Colau, que porta des del 2018 sense aprovar. I això pot servir Jaume Collboni per decantar-se finalment per l'aliança amb Xavier Trias.

Els postconvergents lamenten que el PSC hagi refredat les converses per teixir una aliança de govern amb ells. De fet, l'equip de Trias ha donat un termini de dos mesos a l'alcalde per assolir un acord. L'alternativa és un tripartit amb ERC i Comuns, encara que els republicans no semblen estar per la feina.

El PSC està enhorabona

L'enquesta té una altra lectura, i és l'auge del PSC com a primera força en intenció de vot a Barcelona. Cal recordar que a les últimes municipals va guanyar Junts, i que el PSC no estava al capdavant des del 2009. Els socialistes no poden amagar la seva satisfacció per aquest tomb polític a Barcelona.

L'auge del PSC de Jaume Collboni coincideix amb la tendència ascendent dels socialistes a tot Catalunya. Les últimes enquestes assenyalen un clar avantatge de Salvador Illa respecte als seus perseguidors. Al PSC veuen el baròmetre barceloní com un aval al projecte de Jaume Collboni, però també a la política dels socialistes a Catalunya.

L'auge del PSC contrasta amb l'ocàs d'Ada Colau, que aquesta setmana s'ha mostrat preocupada pel projecte de ciutat de Jaume Collboni. Els barcelonins han tornat a assenyalar la seguretat com a principal preocupació. És clar que molts veïns suspenen la gestió de l'antic govern i miren el futur amb més esperança.

➡️ Política

Més notícies: