Muntatge de Basha Changue de la CUP i un fil de X
POLÍTICA

La CUP proposa 'comprar' els delinqüents perquè deixin de delinquir

La formació anticapitalista es manté en la seva postura que la inseguretat és un problema de manca de recursos per als serveis socials

Ara mateix, a Catalunya, hi ha dues interpretacions sobre la vinculació entre la inseguretat i la immigració. La dreta insisteix que és un problema de diferències cultures profundes i l'esquerra que és un problema de pobresa i assistència social.

Dins aquest espectre, la CUP representa la versió més extrema de la postura d'esquerres. I a més de considerar que és un problema de recursos, la CUP també contempla la possibilitat que hi hagi una mena de racisme institucional en el sistema de justícia. La seva darrera aportació al debat parla de “comprar” a la gent.

Per a la CUP, no existeix la política de seguretat

La diputada de la CUP al Parlament, Basha Changue, és de les més actives a les xarxes opinant sobre el fenomen de la inseguretat i la immigració. Com ja ha explicat diverses vegades, Changue entén que es tracta d'una criminalització de la immigració i d'errors en el model de convivència.

Sense anar més lluny, aquest dimecres Changue assenyalava que els immigrants “no delinqueixen més, els engarjolen més". És a dir, que la sobrerepresentació de la població estrangera no seria del tot real. Ho justificava fent referència que “la justícia no tracta igual a tots”.

Al capdavall, la postura de la CUP consisteix a portar al límit la idea que la inseguretat té l'origen en la pobresa i en la desigualtat social. A efectes teòrics, aquest discurs és el mateix que presenta ERC però més explícit. I això és el que permet entendre la darrera intervenció de Changue parlant del tema.

Posar més diners

Aquesta setmana, han insistit en la seva interpretació i han parlat directament de “comprar” els delinqüents. Més en particular, de “comprar tothom invertint en vida digna a través dels serveis públics”. En polèmica amb un usuari que respon al nom de “Montse Forga”, Changue ha fet una mena de joc retòric per defensar la seva idea que el problema té a veure amb la manca d'una “vida digna”.

Com tants altres assumptes, la CUP ho redueix tot a un únic fenomen que, si es resolgués, arreglaria tota la resta. Per als anticapitalistes, en fi, no existeix la política de seguretat o fins i tot de justícia, ja que no serien res més que manifestacions de tal o tal desigualtat. D'altra banda, a efectes pràctics, el que proposa la CUP és posar més diners. Perquè al capdavall tot el que es compra té un preu.

➡️ Política

Més notícies: