Una treballadora d'un ajuntament català denuncia irregularitats i acaba acomiadada
Tot i comptar amb la protecció de l'Oficina Antifrau, l'Ajuntament de Mataró va acomiadar una treballadora que havia denunciat irregularitats al consistori
Es destapa que Antifrau va investigar l'Ajuntament de Mataró. El consistori hauria presumptament represaliat una treballadora pública que comptava amb l'estatus de “persona alertadora protegida”. El motiu és que havia assenyalat irregularitats a l'adjudicació de contractes públics.
L'ajuntament es defensa i diu que l'avís d'Antifrau que no podien acomiadar-la els va arribar un mes després. "Per motius que actualment no se saben", diu l'ajuntament, l'ordre d'Antifrau va arribar amb retard al Departament de Recursos Humans.
Represàlies i acomiadament
Els fets que ja ha investigat l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) es remunten fins al 2019. Va ser en aquesta data quan la presumpta víctima - que insisteix a mantenir el seu anonimat - va denunciar l'Ajuntament de Mataró per assetjament laboral. El cas va ser desestimat i, a partir d'allà, la situació es va complicar.
Ara, cinc anys després, ElDiario i l'Ara expliquen que l'OAC ha obert un expedient sancionador contra el consistori que haurà de resoldre la justícia. Al seu informe, assenyalen que l'Ajuntament de Mataró va tenir represàlies contra la víctima, que ja comptava amb la categoria de “persona alertadora protegida”. I a més de l'acomiadament, Antifrau ha assenyalat altres represàlies contra aquesta persona.
Entre elles, el buidatge de funcions, el canvi de departament, el canvi del lloc físic de treball i, finalment, la pèrdua de la condició de treballadora interina. Actuacions que, totes elles, estan expressament prohibides en el cas de persones amb estatus de protegides. Per part seva, l'Ajuntament de Mataró, en poder del PSC, assenyala que s'obrirà una comissió informativa.
Es va traspaperar l'advertiment d'Antifrau
Es tracta del primer cas en què l'Oficina Antifrau posa en marxa la seva nova competència - nova des del març del 2023 - de multar entitats que no protegeixen com cal persones que han denunciat irregularitats públiques. I si s'acaba resolent en forma de multa l'Ajuntament podria arribar a pagar 300.000 euros en tractar-se d'una persona física.
Les últimes informacions publicades van anar més enllà i van revelar que l'Ajuntament no només va acomiadar aquesta persona, sinó que ho va fer sabent que estava sota la protecció d'Antifrau. L'ajuntament ho justifica dient que sí, que havien rebut l'avís d'Antifrau, però que els va arribar un mes després. "Per motius que actualment no se saben", es va explicar el consistori, l'ordre de l'OAC va arribar a Recursos Humans amb un mes de retard.
I no només això. Segons Antifrau, l'Ajuntament de Mataró va contractar una consultora externa per mediar entre ells i la denunciant. Però, segons sembla, la consultora es va “instrumentalitzar” per tal de beneficiar el consistori i de perjudicar la treballadora. Sigui com sigui, el cas és que l'ajuntament continua incomplint les indicacions de l'Oficina Antifrau.
Vox registra una denúncia per prevaricació
Aquesta situació ha arribat a la sorra política i l'oposició a l'ajuntament demana que es publiqui tota la informació disponible. Així mateix, denuncien que, 20 dies després de la reunió de la comissió encarregada d'aquest assumpte, encara no s'han fet públics els documents. Per això, demanen a l'ajuntament del PSC una nova comissió d'urgència per aclarir aquesta situació.
El grup municipal de Vox a Mataró ha anunciat que registrarà una denúncia per prevaricació. Parlen "d'investigar exhaustivament per a discernir responsabilitats" i presentar querelles en cas d'existir un delicte.
Més notícies: