Una ONG denuncia dos ajuntaments catalans per utilitzar un Baltasar pintat
'Pintar una persona blanca de negre per representar una persona negra és violència racista', diu SOS Racisme
“Denúncia Black Face a l'ajuntament de Girona i Igualada”, així anuncia SOS Racisme la seva denúncia per pintar una persona blanca de negre en dues cavalcades. Aquesta ONG al·lega que “pintar una persona blanca de negre per representar una persona negra és violència racista”. Per això denuncien els dos consistoris i la fundació privada encarregada d'organitzar l'activitat.
SOS Racisme afirma que el Black Face "és una pràctica plena d´estereotips" i que "no és una tradició ni innocent". Denuncien el seu caràcter “racista” i adverteixen que “se segueix fent a diverses poblacions, sense reconèixer ni admetre la crítica”. Esperen que les accions legals empreses ara contra Girona i Igualada serveixin per remoure consciències i extingir aquesta pràctica.
La seva iniciativa no ha acabat de convèncer alguns, que a les xarxes socials han expressat la seva estupefacció: “Mira que hi ha casos reals de racisme que heu de perdre el temps parlant d'això. El color negre sempre s'ha utilitzat perquè és la millor manera que no et reconeguin, no és racisme per mil vegades que ho repetiu”.
Racisme o tradició?
SOS Racisme demana a la denúncia “un reconeixement explícit del racisme exercit i un compromís de no repetició”. A més, exigeixen a l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No Discriminatori (OITND) de la Generalitat "que formuli un protocol de bones pràctiques per eradicar l'ús del BlackFace a Catalunya". L'oenagé demana que es deixi de disfressar de tradició allò que segons ells és racisme.
El moviment per acabar amb el Black Face no és nou, i fa anys que demana que siguin adults i nens negres els que interpretin el paper de rei Baltasar i els seus pages. Fa uns anys els col·lectius contra el racisme van promoure la campanya “Baltasar de veritat”. Segons van denunciar, “el blackface més vergonyós passa als carrers i les places dels pobles que encara es decanten per fitxar tres actors blancs a les cavalcades de reis”.
La denúncia és compartida per persones que consideren que pintar un balnc de negre és denigrant i que les tradicions han d'evolucionar. En canvi, altres creuen que a molts llocs es fa per conservar l'anonimat de l'actor o que no és tan greu per perdre el temps. En aquest cas, hi ha un element afegit i és que l'ajuntament de Girona està governat per la CUP, espai polític que reivindica l'Stop Black Face.
Polèmica a Girona
La diputada de la CUP Basha Changue va denunciar per Nadal de 2022 “la tradició de transmetre el racisme”. Changue va dir que “com cada any veurem tones de betum negre prement la cara de les voluntàries que creuen que van disfressades”. Un any després, l'ajuntament que governa el seu partit ha estat denunciat per blackface.
La cavalcada de Girona va causar aquest any la indignació d'activistes i entitats contra el racisme. "Els carrers de Girona han tornat a ser un lloc hostil per a les famílies negres", van afirmar, "un racisme pagat amb els nostres impostos". Entitats municipals es van agrupar per aprovar un manifest contra l'ajuntament.
Més notícies: