Agents de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana amb una dona detinguda després dels registres efectuats als "narcopisos" al "El Raval", al districte de Ciutat Vella de Barcelona.
POLÍTICA

La 'cultura de la navalla' es posa de moda a Catalunya

El Departament d'Interior presentarà aquest mes un nou pla per lluitar contra aquesta preocupant tendència

Va ser el tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, qui fa poc menys de dos anys es va mostrar preocupat davant l'auge de la “cultura de la navalla”. Tenint en compte les dades i el clam ciutadà, Batlle tenia motius per preocupar-se.

Segons les dades policials, els quatre primers mesos del 2024 hi va haver 226 agressions amb arma blanca. Més recentment, agost es va tancar amb gairebé 50 apunyalaments. Si acudim al mediàtic compte de X, l'Apunyalòmetre, fins al vuit de setembre ja s'han produït onze apunyalaments a Catalunya:

De totes aquestes agressions amb arma blanca, nou han acabat en homicidi, dels quals dos van passar a Barcelona. Un resulta especialment escabrós. Durant la revetlla de Sant Joan, al barri de la Barceloneta, un noi va ser degollat amb una arma blanca després d'impedir que robessin la seva germana.

Uniforme d'un agent dels Mossos d'Esquadra amb la paraula

En tot cas, no és un fenomen circumscrit a Barcelona. Per contra, a altres parts de Catalunya també s'han viscut episodis preocupants i que involucren armes blanques: des de l'assassinat de la treballadora de presons, Núria López, fins a enfrontaments entre bandes i passant per feminicidis.

Bandes llatines

Com també va dir Albert Batlle, aquesta “cultura de la navalla” ve importada de “tradicions de bandes d'altres països”. Concretament, de països hispanoamericans. Això explica que a Madrid també tinguin un problema amb l'augment de les armes blanques.

Aquests grups intenten copiar les pràctiques de les bandes originals dels seus països. Entre aquestes pràctiques, hi ha l'exhibició de les armes per intimidar els seus rivals i la població. Així mateix, es tracta de grups relacionats amb el crim organitzat i molt violents entre ells.

D'altra banda, les actuacions policials constaten que la presència de satèl·lits d'aquestes bandes llatines ja és una realitat a Catalunya. A zones com Nou Barris, Hospitalet, Ciutat Meridiana o la Prosperitat, s'han detingut individus que formaven part dels ñetas, latin kings, demons, blod o els trinitarios.

El Departament d'Interior es posa les piles

Com és evident, aquesta “cultura” constitueix tot un problema de seguretat que ara s'ha començat a visibilitzar. En aquest sentit, les noves autoritats polítiques del PSC ja han assenyalat el problema. El mateix president Illa va explicar que la seguretat seria una de les prioritats del seu Govern.

Salvador Illa en un podi parlant davant d'un grup de policies.

A més d'oferir les dades policials de manera transparent, la nova consellera d'Interior, Núria Parlón, ha anunciat que presentarà ben aviat un pla policial destinat en exclusiva al problema de les armes blanques. Pel que se sap, serà un pla de seguretat que involucrarà Mossos d'Esquadra, policies municipals i també la seguretat privada.

A més de la urgència en matèria de seguretat, la lluita contra aquesta mena de problemes (no oblidem, per exemple, la multireincidència) és també una necessitat electoral per als partits. Sense anar més lluny, segons les dades de l'Ajuntament, la seguretat és la primera preocupació dels barcelonins.

➡️ Política

Més notícies: