Muntatge de Miquel Sàmper i el cartell de Junts trencat
POLÍTICA

S'agreuja la crisi interna a Junts: es dona de baixa un exconseller de Quim Torra

Si la unitat de l'independentisme ja era un miratge, la unitat dins de Junts encara ho és més: un exconseller abandona el partit


Abandona Junts el que va ser conseller d'Interior amb Quim Torra, Miquel Sàmper. Ho fa un dia després de la votació de la llei d'amnistia. Se suma així un altre problema intern als molts que ja té Junts.

Inestabilitat dins de Junts

'Suma y sigue' a la guerra interna de Junts: l'exconseller Sàmper se'n va. Ha argumentat la seva decisió en una carta que ve motivada per la votació de la llei d'amnistia. Considera injustificat el retard en l'aplicació de l'amnistia que implica haver votat contra la llei.

Això evidencia que el tancament de files de Junts amb Puigdemont és de cara a la galeria: és el relat que es vol transmetre. L'expresident i el seu nucli dur - Turull i Nogueras - volen fer veure que hi han votat en contra perquè l'amnistia arribi a tothom. Ho va explicar ahir el mateix Puigdemont en un missatge a X.

La primera reacció va ser la d'ERC, que va sortir en massa a denunciar l'egoisme i la hipocresia de Junts. Però ara comencen a sorgir les mateixes crítiques des de l'interior del partit. De fons, un compàs força enganxós: la lluita amb el sector Borràs i tot entre acusacions de violència de gènere.

Amnistia i acusacions de masclisme

A falta que s'aclareixin els fets, tot apunta que els problemes actuals amb Casol i Madaula són una extensió de la lluita entre Turull i Borràs. Lluita que alhora implica una diferència de plantejaments polítics. Turull voldria tornar al pragmatisme – encara que es faci els durs a Madrid – i Borràs no.

I aquests dies, els problemes amb Madaula i Casol han ressorgit. Madaula encara està de baixa després d'haver denunciat el seu partit per “violència silenciosa”. I Casol ha estat directament expulsada del grup parlamentari al Parlament. Ja comença a parlar d'anar als tribunals.

En suma: des que va tornar d'entre els morts (polítics), Junts està immers en una batalla propagandística que no és fàcil de gestionar. Entre altres coses, per culpa del mateix partit, on la nova orientació pragmàtica presenta problemes. La unitat de l'independentisme.

➡️ Política

Més notícies: