Marta Vilalta en una roda de premsa a la seu d'ERC
POLÍTICA

Crida d'ERC a Junts després de l'acord amb el PSC

Els republicans traslladen tota la pressió a Junts, que es mostren molt prudents: Puigdemont encara no n'ha parlat

De l'hermetisme a l'exhibicionisme. Així es podria qualificar el canvi d'ERC a les negociacions per fer president Illa. De fet, no és una gran sorpresa.

Des del 12M, els republicans van quedar en una situació molt delicada i cap de les opcions que tenien sobre la taula eren ideals. O bé repetien eleccions i es dissolien en una candidatura conjunta amb Junts o bé pactaven amb el PSC i aguantaven el xàfec. I això darrer és el que fan ara.

Una altra vegada la independència

La batalla d'ERC pel relat (nacionalista) no és només de cara al votant per desdibuixar totes les contradiccions republicanes amb el PSC . També han de bregar amb Junts, que ha jugat una carta típicament processista: trucar a conveniència a la unitatindepe per treure ERC del carril de les negociacions.

Marta Rovira amb jaqueta blava i samarreta blanca gesticula amb les mans aixecades mentre parla en un podi groc amb la inscripció

Com a resposta, l'estratègia que ara seguiran els republicans és la de fugir cap endavant. O el que és el mateix: si Junts us vol posar contra l'espasa i la paret, ells faran el mateix.

Des d'ERC ja conviden Puigdemont a unir-s'hi a Madrid per tirar endavant el “concert econòmic solidari”. I tingueu en compte que els republicans volen transmetre la idea que aquesta és la primera pedra per acostar-se a la independència. Així ho explicava ahir Raquel Sans:

Foc amic

El que és fonamental a tenir en compte és que cal partir de la base que aquest èxit “històric” en matèria fiscal és només un projecte.

La concreció en termes materials i polítics d'un concert econòmic d'aquestes dimensions és de màxima complexitat . Per als partits involucrats, però, això ara el menys important. Per ERC l'important era arrencar un caramel al PSC per poder vendre'l al seu electorat ( ia les bases ). I per al PSC l'important era fer president Salvador Illa.

D'entre tots els interrogants sobre com s'aplicarà aquest concert econòmic, un dels més immediats és que cal una majoria al Congrés dels Diputats. És a dir, que ara Junts haurà de decidir si hi vota a favor i li dóna oxigen a ERC o si, al contrari, va de debò amb la seva intenció de torpedinar l'acord amb el PSC.

Un home amb ulleres i vestit fosc és entrevistat per diversos mitjans de comunicació, sostenint micròfons de diferents colors i logotips, amb un paisatge muntanyós de fons.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Vilalta ja ha transmès la pressió a Junts i ha dit que està convençuda que el concert econòmic se'n sortirà. En aquest sentit, conviden Puigdemont a unir-se a aquest “gran salt de sobirania”.

Junts es mostra prudent

La jugada d'ERC no és més petita i Junts haurà de pensar bé la seva resposta. D'entrada, el partit haurà de decidir si ho fan esclatar tot pels aires amb la tornada de Puigdemont .

Avui mateix l'executiva del partit s'ha reunit per valorar internament l'acord d'ERC amb el PSC. De moment, el silenci és notable i tothom està pendent del missatge de Puigdemont per xarxes socials.

Si com diem, Junts s'oposa a l'acord en matèria fiscal és perquè estan molt segurs que aposten pel discurs nacionalista. Si no s'hi oposen, hauran d'aguantar que ERC s'hi apunti un mèrit.

➡️ Política

Més notícies: