Diverses persones estan reunides davant d'un edifici amb el rètol "Esquerra Republicana Seu Nacional". En primer pla, Raquel Sans
POLÍTICA

Acord PSC-ERC: en què consisteix el 'concert econòmic solidari' que han pactat

Salvador Illa, més a prop de ser president de la Generalitat. Les bases republicanes ara hauran de validar l'acord


Durant les darreres setmanes s'ha parlat molt de pacte fiscal, de sistema de finançament, de 'cupo' la catalana, etc. Però un dia va aparèixer una altra expressió, en aparença més innocent, i que ERC va posar en circulació: sobirania fiscal.

Aquesta expressió és molt reveladora del format de les negociacions que han mantingut el PSC i ERC.

A diferència de la resta d'expressions, sobirania fiscal ha permès als republicans tenir un tauler més indefinit on negociar. Així, han pogut parlar de “guanyar” o “avançar” en sobirania fiscal. Aquesta és precisament la idea que vol transmetre ERC: que guanyen terreny per a Catalunya en matèria fiscal. Finalment, el concepte que han acordat republicans i socialistes és el de concert econòmic solidari.

Marta Rovira amb jaqueta vermella parlant davant de dos micròfons.

El problema, com sempre, és a la concreció. L'assumpte no és ni de bon tros tan senzill com plantar-se davant el PSOE, exigir la quota basca i apuntar-se el mèrit. Una operació d'aquest calat té, a més d'implicacions a llarg termini, moltes arestes i interessos encreuats.

Molta indefinició

Tot i l'hermetisme de les negociacions, el que sembla que és clar són les dimensions del tauler. D'una banda, ERC va partir d'una postura clàssicament maximalista i va demanar un concert econòmic com el País Basc per a Catalunya. D'altra banda, el PSC oferia com a molt el Consorci Tributari, ja previst a l'Estatut d'Autonomia.

Però la veritat és que el Consorci Tributari són només unes línies escrites en un paper i que no tenen precisió tècnica, administrativa i jurídica. Aplicar-ho exigiria un desplegament de mitjans que ara no existeix, una reforma de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes i l'aprovació de les Corts Generals.

Salvador Illa en un míting del PSC

És a dir, es tracta d'un espai d'indefinició còmode tant per a ERC com per al PSC. Els republicans podrien guanyar temps i reforçar el relat, i els socialistes podrien trampejar la situació com bonament fos venint i, de passada, bregar amb el PP i la resta de comunitats autònomes.

Acord PSC - ERC

La cúpula d'ERC ha estat reunida aquest dimarts durant 10 hores. Finalment hi ha hagut fumata blanca. "Concert econòmic solidari" és el que els republicans han assegurat que han pactat amb el PSC. Un pacte que, això sí, ara hauran de validar les bases d'Esquerra el dia 2 d'agost en una consulta que ningú gosa augurar quin resultat tindrà.

Qui n'ha venut el relat, de moment, ha estat ERC. Asseguren que Catalunya sortirà de l'anomenat règim comú i que, en els propers mesos, es donarà forma a un sistema que permeti a la Generalitat recaptar el 100% dels impostos: IVA, IRPF, etc. Això diuen, és clar. Després, quan els socialistes en donin la seva versió, veurem en què queda tot.

Segons la republicana Raquel Sans, l'Agència Tributària de Catalunya “gestionarà, recaptarà, liquidarà i inspeccionarà” tots els impostos de Catalunya. I també se'n pagarà una part a l'Estat pels serveis que aquest presta a la comunitat autònoma. ERC també ha volgut deixar clar que l'acord tindrà una fórmula perquè, governi qui governi a Moncloa, no hi hagi marxa enrere. Veurem.

Però, quan començarà a recaptar els impostos Catalunya? Raquel Sans ja ha dit que "no serà d'un dia per l'altre", però també ha especificat que la declaració de la renda del 2025 (la que els ciutadans presenten el 2026), el traspàs ja serà una realitat.

Com sempre, ara també és qüestió de relats. ERC ho ven com un triomf, encara que les cares a la roda de premsa que han fet no convidava precisament a pensar això. I és que cal no oblidar que el que la concessió que Esquerra assegura que ha aconseguit és una cosa que la Ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, sempre s'ha negat a concedir.

El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la sessió plenària al Congrés dels Diputats, el 21 de febrer del 2024, a Madrid

Però quants diners són?

Tota aquesta indefinició revela que la qüestió política encara pesa massa i no permet aclarir la qüestió econòmica. I, certament, tot és massa eteri per posar xifres. En qualsevol cas, sí que es calcula que l'IRPF suposaria 13.000 milions d'euros més per a Catalunya.

Així mateix, l'opacitat sobre les balances fiscals no ajuda a fer càlculs precisos. De fet, una de les últimes polèmiques entre Hisenda i la Generalitat va ser que la publicació de les dades fiscals exigides per Junts no deien res de nou.

Segons les estimacions de la Generalitat - força a l'alça per a alguns - el dèficit fiscal el 2021 arribava a 22.000 milions d'euros (9,6% del PIB).

La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas, es reuneix amb els presidents de grups parlamentaris, la Mesa i els portaveus de la Comissió d'Economia després del lliurament del Projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat 2024

Les últimes dades confirmades per Hisenda ja tenen 10 anys. Aleshores, el 2014, l'anomenat dèficit fiscal era de gairebé 10.000 milions d'euros, és a dir, 1.300 euros per català. Alhora, aquestes dades tampoc faciliten el consens perquè Hisenda i la Generalitat usen metodologies de càlcul diferents, càrrega-benefici i flux monetari, respectivament.

Evidentment, tampoc no se sap quina és la quantitat que Catalunya haurà d'acabar pagant a l'Estat en aquest nou sistema de finançament. Un sistema del qual hi ha poques notícies, només una versió i que, segurament, trigarem mesos per veure en què es concreta.

En qualsevol cas, les cartes ja són a sobre de la taula. PSC i ERC ja han pactat i ara la militància republicana haurà de donar (o no) el seu ok. Salvador Illa, més a prop de ser president de la Generalitat.

Els altres punts de l'acord ERC-PSC

Més enllà del "concert econòmic solidari", ERC ha assegurat que el pacte amb el PSC inclou la creació d'un departament de Política Lingüística per promoure el català, mantenir la gratuïtat d'Infantil 2 (el que tota la vida s'ha dit P2) i també mantenir la Conselleria d'Igualtat i Feminismes.

➡️ Política

Més notícies: