Home amb ulleres i vestit parlant davant de dos micròfons.
POLÍTICA

A Junts no li queda més projecte que el retorn de Carles Puigdemont

Junts ho va apostar tot al personalisme de l'expresident i això els passa factura: no tenen rumb ni pla B

De mica en mica, les peces es disposen i s'aclareix la jugada.

Amb tota seguretat, ERC optarà pel PSC a canvi de la “sobirania fiscal”. Es tracta d'una manera que han trobat els republicans per minimitzar l'impacte de posar-se d'acord amb els socialistes. Cal esperar, doncs, que hi hagi molta publicitat dels èxits de l'acord per part d'ERC.

Per la seva banda, Junts veu tota aquesta situació amb impotència. La seva pressió mediàtica i política no ha fet efecte sobre els republicans i les crides a la unitat independentista han passat a millor vida. No una qüestió menor.

Si Salvador Illa n'és president, Puigdemont (en principi) deixaria la política. Davant d'això, el dubte seria immediat dins de la seu neoconvergent: de què ha servit tot si Junts no governa i Puigdemont se'n va a casa seva. És a dir, travessa al desert de l'oposició i un nou líder. I tot amanit amb el descrèdit per part de l'abstenció nacionalista.

Home amb ulleres i vestit blau assegut en un entorn formal, amb la mà a la boca i expressió pensativa.

Tota aquesta situació és força reveladora de l'estratègia que han seguit els juntaires des de les darreres eleccions generals. Una estratègia basada en darrera instància en el personalisme al voltant de l'expresident Puigdemont.

Com tota estratègia personalista, té el risc que el discurs de Junts no tingui més horitzó que el d'una persona. De fet, Puigdemont és l'única cosa que els queda.

Donen per feta la detenció

En què potser és l'últim i més intens gest de processisme polític, des de Junts asseguren que Puigdemont tornarà per al ple d'investidura. És a dir, que serà detingut. El seu advocat, Gonzalo Boye, almenys ho dona per fet.

Que a Junts només li quedi escenificar la detenció de Puigdemont en una data tan assenyalada com el ple d'investidura és signe que no tenen més sortida. I és que, encara que no aturessin l'expresident, el projecte polític de Junts patiria el mateix problema: que s'ha perdut la majoria processista.

Home amb ulleres i cabell canós aixecant un dit mentre parla en un micròfon.

Això explica que Junts hagi intentat demanar a la maquinària processista més del que aquesta podia donar. Si Salvador Illa no fos president, Puigdemont tampoc no tindria una majoria. Així mateix, una repetició electoral no serviria de gaire cosa per canviar el panorama.

L'única sortida aleshores és implosionar el processisme des de dins amb la detenció de Puigdemont. És a dir, alimentar el conflicte amb l'Estat per posar ERC contra la paret.

En un dels seus llargs missatges a les xarxes socials, ahir Puigdemont es tornava a referir de manera molt crítica a la justícia espanyola:

Més enllà del discurs habitual de Puigdemont sobre l'assumpte judicial, el que revela aquest missatge i la situació en general és que Junts segueix instal·lat al processisme. La diferència és que ara s'han quedat sols perquè ERC ha decidit salvar els mobles.

El gran dubte és com reaccionarà el Parlament i la societat catalana. Si aquesta darrera dona l'esquena a Puigdemont, la maniobra de Junts serà doblement impotent.

➡️ Política

Més notícies: