Marta Rovira amb jaqueta vermella parlant davant de dos micròfons.
POLÍTICA

Creix el mal ambient a ERC davant el possible acord amb el PSC per investir Illa

Un pacte amb els socialistes per a la investidura de Salvador Illa amenaça de dividir encara més Esquerra

Una part destacada de les bases d'ERC estan mogudes. La possibilitat que els propers dies o setmanes la cúpula republicana arribi a un acord amb el PSC per investir Salvador Illa com a president del Govern de la Generalitat està accentuant el mal ambient dins del partit.

ERC està en plena divisió per la lluita pel poder que mantenen el sector d'Oriol Junqueras i el sector liderat per Marta Rovira. A efectes de la investidura de Salvador Illa, els dos sectors aposten per assolir un acord amb el PSC. Tot i això, aquest possible pacte amb els socialistes amenaça de dividir encara més una formació en plena crisi.

Marta Rovira i Oriol Junqueras aixecant els braços en un esdeveniment exterior.

Amb els dos sectors de l'anomenada cúpula d'ERC a favor de pactar amb els socialistes, tot quedarà a mans de la militància, que haurà de validar aquest possible acord. Hi ha una part de les bases, més lligades a la dinàmica orgànica i al dia a dia del partit, que probablement s'acabaran decantant per l'opció que promogui la direcció.

Tot i això, hi ha una altra part que es mostra reticent a investir Salvador Illa, encara que això representi anar a una repetició electoral que previsiblement serà desastrosa per a la formació. I aquest últim sector podria deixar en res el previsible acord que la direcció republicana arribi al PSC.

En aquest grup de militants hi ha qui no vol saber absolutament res de pactar amb els socialistes perquè representa “pactar amb el 155”. Però també hi ha qui acabaria votant que sí en el cas que acord impliqués un referèndum o un concert econòmic a la basca. Dos punts que difícilment seran inclosos en una entesa ERC-PSC.

Finalment, n'hi ha d'altres que podrien donar el seu braç a tòrcer per orgull, davant les pressions que estan rebent per part d'un aparell mediàtic de Junts que s'ha proposat rebentar qualsevol pacte entre republicans i socialistes. En qualsevol cas, aquest sector que ara mateix està en contra d'investir Salvador Illa s'està fent notar cada vegada més davant l'optimisme mostrat per la direcció a l'hora d'arribar a un acord amb el PSC.

El canvi de discurs de Marta Rovira

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, explicava la setmana passada que les negociacions amb el PSC van pel bon camí. Un discurs que també repetia Raquel Sans, portaveu de la formació. Tot i això, aquesta setmana, Rovira canviava el to i ja no es mostrava tan optimista.

Els republicans exigeixen al PSC avançar cap al referèndum, mantenir part de les polítiques impulsades per l'actual Govern de Pere Aragonès i també impulsar la llengua catalana. A aquestes tres qüestions cal afegir-hi la carpeta del finançament autonòmic, que és actualment el punt principal de les negociacions. Encara que ERC demani un concert econòmic com el del País Basc, el PSOE ja ha descartat aquesta opció, sobretot pels problemes que el generaria com a Gobierno respecte a les altres comunitats autònomes.

Marta Rovira amb jaqueta blava i samarreta blanca gesticula amb les mans aixecades mentre parla en un podi groc amb la inscripció

La proposta socialista sobre el finançament és la creació d'un consorci entre les hisendes catalana i estatal que ja està previst a l'Estatut. Per convèncer ERC, el PSOE també sembla estar disposat a accelerar la condonació de 15.000 milions d'euros dels 71.000 milions que Catalunya deu a l'Estat, quelcom que ja està pactat des de fa mesos.

De fet, una altra de les exigències dels republicans és que el PSOE comenci a complir els acords ja aconseguits a l'acord per a la investidura de Pedro Sánchez. Un element que, a més, serviria Rovira i companyia per convèncer les seves bases reticents a validar un acord amb el PSC. Més enllà de la condonació d'aquesta part del deute, una altra qüestió que aniria en la mateixa línia és avançar també en el traspàs de Rodalies, pactat també fa mesos.

Independentment de com avancin les negociacions, ERC té pressa per tancar una entesa amb el PSC. Aquesta setmana, Marta Rovira posava de data límit finals de juliol per arribar a un preacord amb els socialistes. Més que res, perquè després la direcció republicana haurà de convèncer les bases perquè voti sí una investidura d'Illa que s'haurà de celebrar com a molt tard el 26 d'agost, ja que l'endemà es convocaran automàticament noves eleccions. I, tal com està el panorama, els membres de la cúpula d'ERC tindran molta feina per poder guanyar una votació que, ara mateix, ningú no s'atreveix a vaticinar com s'acabarà. Perquè ja no només la direcció d'Esquerra está dividida i enfrontada entre els sectors Rovira i Junqueras, també ho estan les bases entre partidaris i contraris a pactar amb el PSC.

➡️ Política

Més notícies: