Salvador Illa assegut al seu escó del Parlament mentre es porta la mà a la boca i mira cap avall
POLÍTICA

Primer contratemps per a Salvador Illa: els sanitaris, en peu de guerra

Els sindicats aplaudeixen la intenció, però consideren totalment 'utòpic' l'objectiu que s'ha marcat Sanitat

Una de les moltes carpetes que té obertes el president Illa és la sanitat. Retallades que encara s'arrosseguen, errors de gestió, tensió sindical i, en fi, saturació. Sense anar més lluny, a començaments d'aquest mes les infermeres parlaven de “col·lapse” en algunes àrees sanitàries i de tracte “indigne” als pacients.

Una de les derivades d'aquesta situació és l'alt temps d'espera als Centres d'Atenció Primària (CAP). Cal tenir present que es pot arribar a esperar fins a dos mesos per ser atès pel teu metge de capçalera. Davant d'això, el nou Govern d'Illa, amb la consellera Pané com a encarregada, va prometre arreglar el problema.

Per això, han creat el Comitè d'Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut (CAIROS). I un dels principals objectius és ni més ni menys que reduir el temps màxim d'espera fins a 48 hores. Les autoritats polítiques i sanitàries admeten que és un projecte “ambiciós”, sobretot quan no són els primers que es proposen arreglar aquest problema.

Olga Pané i Salvador Illa estrenyent mans en un podi amb una bandera catalana de fons.

Els sindicats no veuen “ambició”, sinó “utopia”

En declaracions a El Món, el sindicat d'infermeria SATSE assenyala que aquesta és “una mesura utòpica, política, és començar la casa per la teulada”. I en una línia semblant s'ha expressat el sindicat d'infermeres de Catalunya, que aplaudeix la intenció, però diu que hi ha problemes més urgents. "Ara per ara, aquesta proposta és fer volar coloms", diuen des del sindicat.

“Dir la frase que aconseguirem reduir les llistes d'espera és un objectiu que, a llarg termini, està molt bé. Però els objectius a curt i mitjà termini han de ser uns altres, com cobrir les persones que no poden fer una jornada completa”, insisteixen.

El personal sanitari adverteix que el problema és pressupostari

Davant la falta de concreció del Govern a l'hora d'explicar com aconseguiran el seu objectiu, els sindicats llancen diverses advertències. Els preocupa que el pla de la consellera Pané sigui reduir el temps de visita perquè així càpiguen més pacients per metge. De fet, assenyalen que els actuals dotze minuts de visita de vegades ja són pocs per atendre correctament.

Tant des de SATSE com des del Sindicat d'Infermeres de Catalunya apunten que el problema és pressupostari. Es tracta del debat de sempre: més recursos, més personal i, finalment, més finançament. “És un camí molt complex i cal més inversió pressupostària”, admeten des de SATSE.

Per part seva, la consellera Pané també ha dit que la partida per a sanitat havia d'assolir el 7% del PIB. Però amb els pressupostos prorrogats i la tensió política, de moment no es cobriran els 2.800 milions que falten per cobrir despeses. Es traslladen així els incendis del Govern d'Aragonès al Govern d'Illa.

➡️ Política

Més notícies: