Muntatge de Pere Aragonès i Manel Balcells i l'interior de l'Hospiral de la Vall d'Hebron
POLÍTICA

Urgències col·lapsades: les darreres conseqüències de les retallades del Govern d'ERC

Les infermeres també adverteixen que augmenta el nombre d'agressions al personal sanitari

Es comencen a notar els efectes de les retallades estiuenques a l'Hospital Vall d'Hebron. Segons denuncia el sindicat d'infermeres SATSE, l'hospital està saturat. En el cas de la unitat d'urgències de traumatologia, parlen fins i tot de "col·lapse".

Certament, les situacions que es viuen a l'hospital més important de Catalunya són les pròpies de la saturació. Pacients acumulats als passadissos, manca de llits, reducció de la qualitat assistencial i augment de la conflictivitat. Les infermeres denuncien que l'atenció a alguns pacients és "indigna".

El sindicat apunta a l'exconseller Balcells, amb qui la relació ja va ser complicada. Cal recordar que va ser Balcells qui va garantir que les retallades d'estiu no implicarien un col·lapse posterior. Però certificada la saturació assistencial, la petició de les infermeres al nou Govern és clara: mesures “urgents”.

Manel Balcells i Pere Aragonès visiten el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona el juliol de 2023

Retallades d'estiu

Com es va informar el juny passat, el Vall d'Hebron reduiria en un 30% la seva activitat d'estiu. Això es va traduir en 300 llits menys. A més de l'habitual reducció del servei durant l'època estival, això obeïa a les retallades en la contractació de personal administratiu i d'infermeria.

Segons van denunciar els sindicats, el problema és que la conselleria de Balcells es va equivocar en els càlculs pressupostaris. Van sobredimensionar a l'alça alguns salaris i això va obligar a reduir el pressupost del personal substitut. Des de CCOO van denunciar que "aquestes retallades són superiors a les de Madrid d'un Govern del PP".

Les infermeres adverteixen de l'augment de les agressions

Aquesta és una altra de les herències enverinades que ERC ha deixat el nou Govern del PSC. Perquè si alguna cosa segueixen denunciant els sindicats és que la situació no només no millora, sinó que empitjora. El sindicat d'infermeres SATSE va haver d'emetre un comunicat explicant quins eren els tres factors que marquen aquesta situació.

Cartell de l'Hospital Vall d'Hebron

El primer és que no s'han tornat a obrir les unitats tancades a l'estiu, cosa que no permet derivar pacients a planta. La segona és l'augment de casos de Covid. Finalment, el tercer factor és la tornada de les vacances, que ha disparat el trànsit i les urgències traumatològiques.

Per part seva, la direcció de l'hospital parla d'un “pic puntual”. Però això no sembla convèncer les infermeres, que han demanat explícitament a la nova consellera, Olga Pané, que posi fi a les retallades. Segons el parer del personal d'infermeria, es tracta d'una mesura amb caràcter "d'urgència".

Finalment, les infermeres denuncien una preocupant derivada d'aquesta situació, que és l'augment de les agressions als treballadors. “Cap situació no justifica una agressió, però cal tenir en compte que les persones agressives es veuen potenciades per la tensió que es viu en esperar en un passadís”, expliquen les infermeres.

➡️ Política

Més notícies: