Fotomuntatge amb una imatge de fons del Parlament i al capdavant Salvador Illa, Carles Puigdemont i Pere Aragonès

POLÍTICA

Compte enrere per a les eleccions catalanes: quin candidat presentarà cada partit?

Després de la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya, alguns dels partits ja tenen clar el candidat per presidir la Generalitat

Pere Aragonès convocava aquest dimecres eleccions anticipades a Catalunya després del 'no' del Parlament als pressupostos. Serà diumenge que ve 12 de maig quan se celebraran els comicis catalans, com anunciava el president de la Generalitat aquesta mateixa tarda, tan sols un mes abans de les europees, previstes per al 9 de juny.

Alguns dels principals partits catalans ja tenen clar des de fa temps qui serà el cap de llista. Tot i que encara són moltes les incògnites sobre qui seran els candidats a ser el pròxim president del Govern després de la convocatòria d'última hora.

Pere Aragonès i Salvador Illa, confirmats

El candidat més clar per ara és Pere Aragonès, actual president del Govern, que tornarà a presentar-se per ERC a les eleccions que se celebraran al maig. El partit ho confirmava el mes de gener passat, quan encara la intenció era esgotar la legislatura, i entre dubtes sobre si Oriol Junqueras tornaria a liderar els republicans.

El PSC, per part seva, ha apostat per Salvador Illa. Serà l'actual president dels socialistes a Catalunya qui es postuli com a proper president de la Generalitat en una campanya electoral que començarà el pròxim 25 d'abril.

Junts vol Carles Puigdemont

Carles Puigdemont podria arribar a ser el cap de llista de Junts per a les properes eleccions a Catalunya. L'expresident ha confirmat aquest dimecres des del Parlament Europeu d'Estrasburg que li faria "molta il·lusió" i que ho veu "compatible amb el calendari de l'amnistia".

Tot i això, encara està per determinar si la llei d'amnistia, acordada fa uns dies pel PSOE i els dos principals partits independentistes, li permetrà finalment optar a la presidència de la Generalitat.

Puigdemont, a més, ha evitat concretar si serà finalment el candidat i ha assegurat que “el dia que prengui una decisió la comunicaré”. En cas que finalment no fos el candidat de Junts, sonen noms com ara Josep Rull o Jaume Giró.

Muntatge de tots els caps de partit a Catalunya

PP, Ciutadans i CUP, en dubte

D'altra banda, tot apunta que Ignacio Garriga, número dos de Santiago Abascal des del gener, serà el candidat de Vox a les eleccions catalanes. Encara que ni el partit ni Garriga s'han pronunciat sobre això.

També repetiria Jéssica Albiach per a En Comú Podem i Carlos Carrizosa a Ciutadans. Tot i això, en el partit taronja estan immersos en un debat sobre si cal "buscar cares noves" o apostar per candidats més instaurats.

Alejandro Fernández es vol tornar a presentar a les eleccions pel PP. Tot i això, el partit ve d'un any de crisi interna i Feijóo tindria l'última paraula per considerar si és el candidat òptim per al PP a Catalunya.

El candidat menys clar és, sens dubte, el de la CUP. La convocatòria de les eleccions per al 12 de maig ha enxampat el partit enmig d'una refundació, i per això conèixer el seu candidat a hores d'ara és pràcticament impossible. El que sí que se sap és que Dolors Sabater, que va deixar el Parlament l'any passat, no repetiria per optar a la presidència de la Generalitat.

Aliança Catalana prepara el salt al Parlament

Aliança Catalana, com explicàvem fa uns dies, el partit que ja ha aconseguit dues alcaldies a Catalunya, tindria força clar fer ja el salt a les eleccions catalanes.

Tot i això, amb l'avançament dels comicis al 12 de maig, encara no estaria del tot clar el paper que jugaria la presidenta del partit, i actual alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols.

➡️ Política

Més notícies: