Pla general del Parlament de Catalunya amb els diputats votant una moció

POLÍTICA

Celebracions i retrets: les reaccions polítiques davant de la convocatòria d'eleccions

Els partits aprofiten l'anunci de l'avançament electoral i prenen posicions de cara a les properes eleccions autonòmiques a Catalunya

Les peces es comencen a col·locar. Després de l'anunci de l'avançament electoral del president Aragonès, totes les formacions s'han llançat a fer-ne la valoració. A cadascuna es trasllueix el to electoral que plantejaran els partits.

PSC, PP, VOX, C's

“Com més aviat votin els catalans, millor”, així ha començat Salvador Illa la seva declaració, que ha mantingut un to clarament presidenciable. L'habitual to assossegat del líder del PSC ha donat lloc a un altre de més greu i solemne. “Catalunya necessita un nou govern, un govern fort. Catalunya necessita un president, no un candidat”, ha dit. Amb aquestes paraules, Illa es posa el vestit de favorit i fa una aposta per la moderació per acabar amb les “oscil·lacions” a Catalunya.

Salvador Illa, ministre de Sanitat entre 2020 i 2021

D'altra banda, el líder del PP català, Alejandro Fernández, s'ha reafirmat en el seu discurs: “el procés no portava la independència, sinó la decadència”. Com Illa, Fernández ja posa sobre la taula els temes capitals: inseguretat, habitatge, educació, sequera i la paràlisi institucional. Per tot això, Fernández ha celebrat que aquesta “decadència” hagi accelerat l'avançament electoral. I, de passada, ha enviat un dard enverinat al PSC, que qualifica de “còmplice del procés”.

En la mateixa línia, Ignacio Garriga celebra l'avançament de les eleccions. Amb un to una mica més dur que Fernández, el líder del PP català ha assenyalat que “els delinqüents no s'han aconseguit posar d'acord” per aprovar els pressupostos. Així mateix, considera que l'avançament és una “bona notícia” perquè permetrà a Catalunya “recuperar tot el que ens han pres”.

Per la seva banda, Ciutadans assenyala que amb aquestes eleccions “no cal girar full, cal passar de llibre”. "Els ciutadans tenen dret a tenir una Catalunya diferent de la Catalunya tancada i abstreta", ha assenyalat. I igual que el PP, Carrizosa ha enviat diversos dards a Salvador Illa, a qui ha acusat de donar “continuïtat” a ERC.

Junts, ERC, Comuns, CUP, Aliança Catalana

Pel costat processista, Junts, amb Jordi Turull al capdavant, ha qualificat l'avançament de les eleccions de “càlcul electoral i sectarisme”. Turull aposta per reforçar la lògica i el discurs processista i acusa Aragonès de “desfer la unitat independentista”. I per primer cop en molt de temps, l'expresident Puigdemont ha sortit per pronunciar-se sobre el tema electoral. "És evident que al debat d’investidura jo hi podré ser present i em faria molta il·lusió", s'ha limitat a dir.

El protagonista de la jornada, el president Aragonès, ha aprofitat l'anunci institucional de l'avançament electoral per donar a conèixer el que serà el discurs d'ERC. Ha convocat les eleccions, diu, “per no dependre de la irresponsabilitat dels que posen per davant del país els interessos de partit, per continuar fent avançar el país sense la dependència dels immobilistes”. I ha disparat directament contra els partits que han votat en contra dels pressupostos.

Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant

Els altres protagonistes de la jornada, els Comuns, defensen el seu vot negatiu, que ha precipitat les eleccions. La líder dels Comuns, Jéssica Albiach, ha declarat que “Les properes eleccions seran un debat entre un model de passat i un model de futur, un model sotmès als interessos econòmics i el model de la Catalunya valenta que no es ven”. Els Comuns avancen així un discurs que, presumiblement, es concentrarà a l'aspecte social.

La CUP ha assenyalat directament el president Aragonès. El líder de la formació anticapitalista, Xavier Pellicer, ha qualificat l'avançament electoral de “fracàs personal de Pere Aragonès”. Apunta que aquest fracàs respon que ERC s'ha deixat portar per “l'agenda de Foment, de la Patronal i del PSC”.

Finalment, la que potser pot donar la sorpresa a les properes eleccions, Sílvia Orriols, s'ha limitat a un breu missatge a través del seu compte de X. “Les eleccions catalanes coincideixen amb la Festa Major de Ripoll. Si això no és un presagi...”. Cal esperar, doncs, que l'alcaldessa de Ripoll anunciï tard o d'hora la seva candidatura.

➡️ Política

Més notícies: