Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC

POLÍTICA

De què treballava Salvador Illa abans d'arribar al PSC?

Tot i que porta gairebé tota la vida en política, va tenir un breu passat a l'empresa privada i a la docència

Salvador Illa és la gran aposta del PSOE per conquerir un feu fonamental per a la seva supervivència com és Catalunya. L'exministre de Sanitat i ara candidat socialista a les eleccions del 12 de maig ha dedicat bona part de la vida a la política. Però també té un passat al'empresa privada, i molts catalans es pregunten de què treballava Salvador Illa abans de dedicar-se a la política.

Qui és Salvador Illa

Salvador Illa Roca va néixer a La Roca del Vallès fa 57 anys, al si d'una família treballadora de tres germans. El pare era treballador en una fàbrica tèxtil i la mare propietària d'un petit taller de confecció i mestressa de casa. Va estudiar Filosofia a la Universitat de Barcelona, i va completar la seva formació amb un màster en Economia i Direcció d'Empreses a l'IESE de la Universitat de Navarra.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en arribar per signar l'acord sobre els pressupostos de la Generalitat, a la Sala de Diputats del Palau, el 27 de febrer del 2024, a Barcelona

Però ja en els anys d'estudiant va sentir la crida de la política i va acabar de regidor de Cultura a la seva localitat natal. Va ser el 1987, encara que no es va afiliar al partit socialista fins a vuit anys després, quan va aconseguir l'alcaldia. Illa va ser alcalde durant deu anys, i el 1995 va ser nomenat Director General de Gestió d'Infraestructures al Govern de Pasqual Maragall i després amb José Montilla.

El 2016 va ser elegit secretari d'organització del PSC i va obtenir un càrrec important a l'ajuntament de Barcelona. El seu gran salt va arribar el 2020, quan Pedro Sánchez el va nomenar ministre de Sanitat i va haver de bregar amb la pandèmia del coronaviurs. Allò li va donar rellevància al partit, i després de la seva sortida va ser nomenat candidat a les eleccions a Catalunya, repte que ara revalida per segona vegada.

Què feia abans de ser polític

Entre el 1987 i el 2024, Illa va tenir un lapse de quatre anys en què va tornar a l'empresa privada. Va ser entre el 2012 i el 2016, quan va exercir com a professor associat de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Allí va impartir classes d'Introducció a l'Economia en anglès, a més de fer l'assignatura de Gestió Financera a la Universitat de Barcelona.

Hi ha un altre aspecte més desconegut de la vida de Salvador Illa, i és que abans d'entrar en política va ser responsable comercial d'una empresa de plàstics. A més, el 2009 va exercir com a director general d'una productora d'animació anomenada Cromosoma. Després del seu breu període a la docència va tornar a la política, iniciant un ascens que l'ha portat a ser la gran esperança del PSOE a Catalunya.

Pel que fa a la vida privada, està casat amb Marta Estruch, que es dedica al departament de màrqueting de la multinacional Nestlé. Aquest és el segon matrimoni, fruit del qual va néixer la seva filla. A més, Illa és addicional de l'Espanyol i un apassionat de l'atletisme fins al punt que ha corregut diverses matarones.

➡️ Política

Més notícies: