Montatge amb fotos de mig cos de Mireia Vehí de la CUP, Oriol Junqueras d'ERC i Carles Puigdemont de Junts
POLÍTICA

El CIS pronostica una gran derrota del processisme per al 23-J

ERC, Junts i CUP, en caiguda lliure segons l'enquesta publicada per a les pròximes eleccions generals

El CIS ha parlat aquest divendres. El Centre d'Investigacions Sociològiques ha donat com a guanyador de les eleccions generals del proper 23 de juliol al PSOE. Això sí, el PP quedaria segon a molt poca distància de Pedro Sánchez.

Però, més enllà d'això, també s'han donat els resultats en clau catalana i la conclusió és evident. Les previsions són tremendament negatives per als partits impulsors del 'procés'.

Segons el CIS, Esquerra Republicana de Catalunya patiria un dur revés el 23 de juliol. I és que, si fa 4 anys els republicans van aconseguir el 3,64% dels vots, ara sumarien tan sols un 1,8%. És a dir, Gabriel Rufián perdria més la meitat dels suports. Això es traduiria a perdre 7 dels 13 escons actuals que tenen al Congrés, quedant-se amb 6 i veient-se superat per Junts.

Gràfic amb l'enquesta del Cis de 16 de juny a escons

Junts tampoc estaria per llençar coets, tot i que la caiguda no seria tan pronunciada com la d'ERC i sumaria un disputat més que el rival indepe. I és que el partit de Laura Borràs sumaria l'1,6% dels vots (a 0,2% d'Esquerra), quan fa 4 anys tenien el 2,21%. Actualment, els de Carles Puigdemont tenen 8 escons i, després del 23 de juliol, s'haurien de conformar amb 7.

Qui també patiria un mastegot destacat és la CUP. Els anticapitalistes perdrien la meitat dels suports que van aconseguir fa 4 anys, quan es van presentar per primera vegada al Congrés dels Diputats. Passarien de l'1,03% dels vots a 0,5%. La divisió interna seria un dels motius pels quals perdrien la representació a la cambra, després dels 2 diputats que van aconseguir fa 4 anys.

D'aquesta manera sembla que la campanya iniciada a Catalunya contra ERC, Junts i CUP estaria tenint els seus fruits. Una gran part de l'independentisme està desencantada amb els partits que van comandar el 'procés'. Ja es va poder comprovar a les eleccions municipals i tot indica que la tendència continuarà a les generals. Almenys, això indica les darreres enquestes, especialment la publicada pel CIS aquest divendres.

Els partits processistes contra l'abstenció

Esquerra, Junts i CUP tenen una gran tasca de cara a les eleccions generals del 23 de juliol. I és que els últims dies part del món independentista s'està mobilitzant perquè no es voti cap d'aquests tres partits. Les xarxes s'han inundat de missatges, imatges i cartells empenyent els indepes a no donar suport ni ERC, ni Junts, ni la CUP el 23-J.

  • Meme que anima l'abstenció a les eleccions del 23 de juliol amb la imatge del titànic i les sigles de Junts, ERC i la Cup
  • Captura de pantalla de les tendències de twitter on destaca el municipi català de Ripoll
  • Meme que anima l'abstenció a les eleccions del 23 de juliol amb una escombra escombrant els logotips dels partits independentistes catalans
  • Meme que anima l'abstenció a les eleccions del 23 de juliol
  • Meme que anima l'abstenció a les eleccions del 23 de juliol amb un missatge independentista
  • Meme que anima l'abstenció a les eleccions del 23 de juliol amb el lema catalans no voteu
  • Meme que anima l'abstenció a les eleccions del 23 de juliol amb un encaputxat amb una samarreta independentista escombrant els logotips dels partits polítics
  • Meme que anima l'abstenció a les eleccions del 23 de juliol amb la imatge del titànic i les sigles de Junts, ERC i la Cup
  • 1/7
  • Captura de pantalla de les tendències de twitter on destaca el municipi català de Ripoll