Muntatge amb Santiago Abascal i José Saragossa en primer pla

José Zaragoza menysprea Vox

El diputat revela l'estratègia electoral del PSOE

Hores després que el delegat de Pedro Sánchez a Madrid rebentés la campanya electoral amb les seves lloes a Bildu, el PSOE fa un cop de volant. José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés dels Diputats, ha deixat clar que el seu adversari electoral és el PP i que “Vox és una anècdota”.

"El problema no és Vox, són les polítiques del PP", ha dit en una entrevista al Cafè d'Idees de TVE. Zaragoza centra així la campanya del 23-J en la disputa entre el PSOE i el PP, i els “20 o 30 diputats que decidiran qui arriba a la Moncloa”. Molt nerviós durant tota l'entrevista, ha tornat a reivindicar el vot útil, menyspreant altres formacions com Vox perquè “el problema no són el tercer o quart lloc, sinó qui guanya”.

L'acord de govern PP-Vox a València ha enrarit la campanya electoral les últimes hores. Als que van criticar el pacte, Alejandro Fernández, del PP, va dir que “Vox no ha matat ni segrestat ningú” , en al·lusió als pactes del Govern PSOE-Podem amb EH Bildu . El PSOE, contra les cordes, va reaccionar impulsivament. El delegat del Govern a Madrid, Francisco Martín, va declarar que aquests suposats enemics d'Espanya han fet molt més per Espanya que els patriotes de polsera.

Conscients del desgast que suposa el cos a cos amb els extrems, el PSOE sembla voler rectificar i tornar la campanya al centre. Per això volen relegar Vox a un segon o tercer pla, i centrar la batalla electoral en la disputa amb el PP.

L'estratègia del PSOE

Les últimes enquestes donen al PP com a favorit, amb el 32% dels vots i 138 diputats. Els 43 que atorguen a Vox oferirien una àmplia majoria a les dretes per donar un tomb al Congrés. En canvi, les esquerres quedarien lluny de governar. El PSOE baixaria al 25% dels vots i 100 escons, mentre que la suma dels seus socis no aconseguiria per a la majoria (176 escons).

A Ferraz calculen que necessiten arribar al 30% dels vots per aconseguir aquests 20 o 30 diputats més que els asseguri la majoria parlamentària. Per això el partit no es vol desgastar en qüestions com les de Vox i Bildu, sinó presentar-se com el vot útil per impedir un govern d'Alberto Núñez Feijóo.