Gràfic amb l'enquesta del Cis de 16 de juny a escons
POLÍTICA

El CIS de Tezanos, sense frens: Sánchez tornaria a guanyar les eleccions

El PSOE s'imposaria al PP per la mínima en un empat tècnic

El Centre d'Investigacions Sociológiques (CIS) acaba d'oferir els resultats de l'enquesta per a les eleccions generals del 23 de juliol. Segons l'enquesta del CIS, el PSOE guanyaria les eleccions amb un 31,2% dels vots, davant del PP, que pujaria al 30,7%. Sumar quedaria com a tercera força amb el 14,3% dels vots, davant de Vox, que aconseguiria el 10,6% dels vots.

Aquesta és la primera enquesta del CIS per mesurar la intenció de vot després de anunciar eleccions anticipades. L'enquesta dóna al PP com el partit que creix més en vot respecte al sondeig del mes de maig (un 3,5% més). Els populars s'aproparien així al PSOE, a punt de fer el sorpasso.

Resultats eleccions generals segons el CIS de 16 de juny de 2023

Els socialistes pujarien un 2,1%, mentre que Sumar creixeria un 2% després de forjar l'acord amb Podem. Vox es mantindria a la mateixa xifra de l'últim baròmetre.

L'enquesta del CIS mostra una concentració del vot útil al PSOE i al PP, que són els partits que més creixen i els que es disputarien el ball d'escons per arribar a la Moncloa. En canvi, Sumar i Vox s'estancarien i fins i tot perdrien força, mentre que la resta de socis de Sánchez i petits partits patirien una reculada electoral.

Gràfic amb l'enquesta del Cis de 16 de juny a escons

Majoria absoluta en escons

Segons l'enquesta del CIS, Pedro Sánchez podria governar amb majoria absoluta gràcies als vots de Sumar i ERC. Tezanos dóna 128 diputats al PSOE, 44 a Sumar i 6 a ERC, suficient per arribar als 176 de la majoria absoluta. En canvi, els 129 del PP i els 25 de Vox no arribarien a aquesta majoria.

El CIS torna a sorprendre

L'enquesta del CIS contrasta amb les que han anat publicant fins ara altres ens demoscòpics i els mitjans de comunicació. Tots donen el PP com a clar vencedor i Núñez Feijóo com a nou president del Govern gràcies als vots de Vox. Les enquestes han mostrat fins ara una clara reculada del PSOE i dels seus socis de Govern. En canvi, el CIS mostra un empat tècnic amb Sánchez com a guanyador per la mínima.

Pedro Sánchez en un acte electoral del PSOE amb rostre de preocupació

Pel que fa a la resta de formacions, el CIS de José Félix Tezanos dóna un 1,8% dels vots a ERC i un 1,6% a Junts. Eh Bildu i el PNB aconseguirien un 1,1% dels sufragis, davant del BNG, amb un 0,7%, i la CUP, amb un 0,5%. Coalició Canària es quedaria amb un 0,3%, i Teruel Existe i UPN esgarraparien un 0,1%.

➡️ Política

Més notícies: