Diversos migrants són atesos pels serveis d'emergències, al moll de La Restinga, a 9 de novembre de 2023, a El Hierro, Illes Canàries

POLÍTICA

Catalunya, desbordada davant l'arribada massiva de 'menes' aquest 2024

La Generalitat insisteix que el repartiment ha de ser més equitatiu i que, si es manté la tendència, el problema 'anirà a més'

Augmenta la pressió assistencial a Catalunya per atendre els menes. La històrica arribada de menors durant el 2023 i el repartiment entre comunitats ha portat al límit les capacitats de la Generalitat. I, de moment, el 2024 segueix a la mateixa línia i bat el rècord històric de gener i febrer: 664 menors acollits a Catalunya en dos mesos.

Destinació, Barcelona

Durant l'any passat, va augmentar en un 117% l'arribada de menes a Espanya. Molts tenen com a destinació Barcelona. Un dels motius és que, com ha assenyalat Oriol Amorós, Secretari General de Drets Socials, Catalunya estén la protecció fins als 21 anys i no només fins als 18 anys.

Això i el repartiment desigual entre comunitats –que Ayuso va qualificar de “caòtic” – explica que el Departament d'Afers Socials porti diversos mesos al límit. Cosa que va quedar reflectida en les imatges de menors dormint a comissaries en espera del tràmit d'acollida. Una imatge que la Generalitat vol evitar com pugui.

Deu centres en un mes

I, de moment, el 2024 es presenta igual o pitjor. Segons el Ministeri de l'Interior, durant els dos primers mesos de l'any van arribar a Espanya 14.035 immigrants, cosa que representa un augment del 356,6% respecte al mateix període de l'any passat. Entre tots aquests immigrants hi ha molts menors. Segons Amorós, el 2024 es podria tancar amb 4.000 menors.

Això és el que explica la recent dada d'acollida de menes a Catalunya durant el gener i el febrer. La Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) assenyala que Catalunya ha batut el seu propi rècord d'acollida amb 364 menors al gener i 300 al febrer.

Per donar compte d'aquesta pressió assistencial, la DGAIA ha hagut d'obrir centres d'acollida a tota velocitat i fins i tot habilitar pisos. Només al gener, per exemple, es van obrir 10 centres. Entre aquests, habitatges per a grups petits que estan acompanyats per un professional dels serveis socials.

La tendència del 2024

Per part seva, Oriol Amorós ha fet l'anàlisi social i política de la situació. Admet que Barcelona és una de les destinacions més desitjades dels menes i que cal un repartiment més equitatiu i “solidari”. Així mateix, ha assenyalat que molts ajuntaments es neguen a obrir un centre per a menors i que, per això, “és més fàcil obrir un habitatge que un centre”.

De moment, diu Amorós, “cada dia solucionem el dèficit de places, cada dia activem noves”. Però també s'ha mostrat una mica pessimista pel que fa a la tendència que presenta aquest 2024. “Ens enfrontem a un fenomen estructural que anirà a més”, apunta. "L'Estat ha d'ordenar aquest flux de migrants, és responsabilitat de tothom", conclou.

➡️ Política

Més notícies: