Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i primer pla mitjà de Carles Puigdemont rient. De fons, una foto de la Mesa del Congrés dels Diputats

POLÍTICA

Pedro Sánchez confirma que tornarà a cedir davant de Carles Puigdemont per l'amnistia

El PSOE ultima un acord amb Junts per modificar la llei i ampliar les garanties als investigats per terrorisme

El PSOE cedirà a les pressions de Junts i modificarà la llei d'amnistia per oferir més garanties de protecció a Carles Puigdemont. Així ho ha confirmat el mateix Pedro Sánchez en una xerrada informal amb els periodistes, segons avança El País . Socialistes i independentistes han ultimat un acord, que s'anunciarà de manera imminent.

Tot i que no ha revelat la fórmula, Sánchez ha garantit que es canviarà el text de la llei per assegurar el màxim blindatge per a Puigdemont. La causa oberta per terrorisme al Tribunal Suprem havia compromès la seva inclusió a l'amnistia. El PSOE accedeix ara a modificar la llei per incloure tots els delictes relacionats amb el procés, i la cobertura per a tots els implicats.

El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, durant la constitució de l'Assemblea Territorial del Consell de la República, el 2 de març de 2024

PSOE i Junts han trobat una fórmula per a l'acord, apressats per la urgència. Puigdemont necessita que l'amnistia s'aprovi com més aviat millor per impedir que el puguin inhabilitar per a eleccions europees sobre la base de la llei d'enjudiciament criminal. Sánchez vol tancar com més aviat millor l'amnistia per lligar els pressupostos i la legislatura en plena crisi pel 'cas Koldo' de corrupció.

Més garanties per a Puigdemont

Segons El País , Pedro Sánchez ha insistit en la constitucionalitat de la llei d'amnistia, fins i tot amb els canvis que s'efectuaran per acontentar Junts. El president té la convicció que l'anterior redactat ja incloïa tots els independentistes, també els investigats per terrorisme com Carles Puigdemont i Marta Rovira. Però les pressions de Junts i la crisi de corrupció que aguaita el Govern han fet que el PSOE accepti introduir canvis per ampliar les garanties.

Encara que Sánchez no ha avançat més detalls, PSOE i Junts hauria trobat la fórmula per ampliar les garanties sense incloure el terrorisme a la llei. El PSOE ha insistit sempre en la necessitat de trobar alternatives per evitar que la llei pugui ser tombada després pels tribunals europeus. Pel que sembla, haurien trobat un camí per, sense comprometre la llei, assegurar-se que Puigdemont no serà detingut quan torni a Espanya.

Aviat es coneixeran els detalls de la negociació que han fet amb absoluta discreció PSOE, ERC i Junts. L'acord permet desbloquejar la legislatura, que havia entrat en un punt mort després del no de Junts a la llei d'amnistia el 30 de gener passat. Un cop s'aprovi l'amnistia, el PSOE posarà l'accelerador per aprovar els pressupostos i lligar la legislatura per espantar els fantasmes de la crisi.

Puigdemont salvarà Sánchez

Tot i que a Junts s'havia considerat la possibilitat de deixar caure Sánchez, finalment s'ha imposat la prudència. La causa oberta per terrorisme al Suprem posa seriosament perill la candidatura de Puigdemont a les eleccions europees del mes de juny. A l'entorn de l'expresident temen que se li pugui aplicar l'article de la llei d'enjudiciament criminal que inhabilita per a l'elecció i l'exercici del càrrec els processats per terrorisme.

La inhabilitació no només comprometria la seva candidatura europea sinó també una eventual concurrència a les eleccions catalanes del febrer del 2025. Puigdemont ha entès que necessita Sánchez, de la mateixa manera que Sánchez el necessita a ell. El 'cas Kolso' és un obstacle en el camí, però no un impediment per arribar a una entesa que beneficia tant l'un com l'altre.

➡️ Política

Més notícies: