Imatge d'una piragua en aigües canàries amb desenes d'immigrants il·legals amb impermeable

POLÍTICA

Catalunya ja ha rebut 900 menes en els tres primers mesos del 2024

El Govern de Catalunya es nega al nou repartiment de menors i el Gobierno central ja avisa que és obligatori

El 2023 va ser un any gairebé de rècord a l'arribada total d'immigrants irregulars. Cosa que explica que, així mateix, l'arribada de menes augmentés un 117%. D'altra banda, el 2024 ha començat amb una dinàmica similar i ja supera el rècord d'arribades durant els primers mesos de l'any, que fins ara el tenia el 2018.

De la mateixa manera, amb 981 menes, els tres primers mesos del 2024 també baten el rècord en l'arribada de menors no acompanyats. Cal tenir present que aquesta xifra és un 97% superior respecte de l'any passat. Com vàrem explicar a E-Notícies, l'arribada de mena a Catalunya ha experimentat un augment del 287% a raó de set anys.

Menors estrangers no acompanyats allotjats a les naus del Tarajal són atesos per la Fundació Samu, a 5 de juny de 2021, a Ceuta

Drets Socials, al límit

Com a resultat evident d'aquesta situació hi ha la pressió assistencial per atendre tots aquests menors. Cosa que ha portat al límit de les seves capacitats al Departament del conseller Campuzano. La Generalitat esperava atendre 33 menes, al final van arribar 2.000 i, atesa la pressió migratòria, no sembla que això pari.

Aquesta saturació de les capacitats assistencials ha portat els drets socials a habilitar centres d'acollida a tota velocitat. Cosa que, al seu torn, condueix a la polèmica perquè alguns ajuntaments es neguen a albergar aquests centres. L'objectiu prioritari és evitar que es repeteixin les imatges dels menors dormint a comissaries o, encara pitjor, que quedin desemparats i generin problemes d'ordre públic.

El Gobierno avisa: el repartiment és obligatori

Però tot això és impossible aconseguir si no és amb un repartiment més equitatiu. Una cosa que ja va denunciar al seu dia la presidenta de la Comunitat de Madrid, que va qualificar el repartiment de “caòtic".

Ara, la Generalitat acaba de rebutjar el nou repartiment de menors que ha anunciat el Gobierno central. Segons els nous càlculs, Catalunya hauria de rebre cent menors més no acompanyats. Així ho ha explicat el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres.

Des de la Generalitat parlen que “aquesta proposta no respon a les necessitats reals de Catalunya”. Argumenten que no es té present quin és “l'esforç real d'acollida” i que el repartiment no va acompanyat d'un “finançament proporcional”. Des del Departament de Drets Socials denuncien que Catalunya és el territori que rep més mena de “sense ser porta d'entrada” natural.

En tot cas, el Gobierno ja ha assenyalat que la decisió és irrevocable. Tant si ho accepta la Conferència Sectorial com si no, es procedirà al repartiment establert.

➡️ Política

Més notícies: