Menors estrangers no acompanyats allotjats a les naus del Tarajal són atesos per la Fundació Samu, a 5 de juny de 2021, a Ceuta

POLÍTICA

Un poble de Catalunya es nega a acollir 'menes' a la seva casa de colònies

Traslladen al conseller Campuzano que ni els veïns ni l'ajuntament no volen allotjar un centre d'acollida

L'ajuntament de Foixà, situat al Baix Empordà i controlat per Junts, rebutja la possibilitat d'instal·lar un centre de menors al Mercadal, casa de colònies. Expliquen que no és el lloc adequat i que, a més, no han estat informats per part de les autoritats de la Generalitat.

El problema assistencial dels menes

L'extraordinària afluència de menors no acompanyats durant l'any passat ha portat al límit el Departament del conseller Campuzano. A més de demanar més recursos a Madrid i un repartiment més just, el Departament de Drets Socials va haver de desplegar en molt poc temps una xarxa de nous centres i pisos per atendre els menes. L'objectiu era evitar que es repetissin les imatges de menors dormint a les comissaries en espera del tràmit d'acollida.

Pla mitjà de Pere Aragonès i Carles Campuzano parlant entre ells mentre caminen i diverses persones els segueixen darrere

Però si el problema del repartiment és a nivell nacional, també ho és a nivell regional. Un cop els menors estan sota la responsabilitat de la Generalitat la situació es replica a escala de Catalunya. I és que molts ajuntaments tenen reserves a l'hora d'instal·lar un centre de menors no acompanyats a les seves localitats.

En mans de Junts

I això és el que ha passat ara amb la petita localitat de Foixà, situat al Baix Empordà. Amb una majoria molt absoluta de Junts, el consistori ha informat el Departament de Drets Socials que els veïns no volen el centre que es pretenia instal·lar.

La intenció era convertir la casa de colònies del Mercadal en un centre d'acolliment. A més d'assegurar que no havien estat informats de les intencions de la Generalitat, l'Ajuntament de Foixà argumenta que no és un espai adequat per a aquesta funció.

Expliquen que des d'un punt de vista urbanístic no és legal, que al municipi no hi ha transport públic, tampoc activitat comercial i que és una localitat molt disseminada. Després d'informar de tot això el conseller Campuzano, l'ajuntament va organitzar un ple extraordinari que va aprovar aquesta decisió.

➡️ Política

Més notícies: