Primer pla de Carles Puigdemont
POLÍTICA

Carles Puigdemont, cada cop més acorralat: nervis en veure que el seu pla pot fallar

La desesperació del líder de Junts ja es fa evident. Si ERC i el PSC pacten, es quedarà entre l'espasa i la paret

Els nervis i la desesperació a Junts, i concretament a Carles Puigdemont i el seu entorn, és cada cop més evident. Els avenços de les negociacions entre ERC i el PSC per investir Salvador Illa aboquen l'expresident en una situació massa compromesa. I ja ni ell amaga que el seu pla se'n pot anar en orris si no aconsegueix forçar una repetició electoral.

L'estratègia de Carles Puigdemont és evident des de fa setmanes. Rebentar qualsevol acostament entre republicans i socialistes és l'objectiu número 1 del líder de Junts. El seu pla passa per forçar una repetició electoral i que, en aquestes segones eleccions que se celebrarien el 13 d'octubre, els processistes vagin units en una sola candidatura.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

Per això, se sap que Puigdemont hauria ofert 25 llocs de sortida a les llistes als republicans. I és que ERC probablement baixaria encara més i perdria alguns dels 20 diputats que té actualment. Per tant, és una oferta generosa per convèncer la formació de Marta Rovira.

Els republicans, sense un líder clar que es pugui presentar com a candidat, podrien trobar en aquesta llista conjunta una sortida mínimament airosa. Tot i que ara com ara es neguen a tornar a repetir l'experiència del Junts pel Sí i prioritzen una entesa amb el PSC per investir Illa. En tot cas, si Puigdemont aconseguís convèncer ERC, la següent fase del pla és guanyar les eleccions d'octubre (una llista conjunta podria aconseguir uns 50 diputats i superar els 40-i-molts que podria sumar el PSC) i així forçar els socialistes a investir el candidat de la força més votada.

Els nervis de Carles Puigdemont veient que el pla pot fallar

L'idíl·lic pla de Carles Puigdemont és, com diu el 'meme', allò de “en su cabeza era espectacular”. Perquè per molt que somiï amb aquest escenari, la realitat és la que és. ERC i el PSC cada cop estan més a prop d'un acord (que hauran de ratificar les bases republicanes). I, si les negociacions col·lapsen, no és clar que Esquerra cedeixi en això de la llista conjunta.

Imatge de Carles Puigdemont amb la seva dona, Marcela Topor

L'últim CEO, sempre generós amb ERC, pronostica que els republicans no patirien cap altra caiguda en cas de repetició electoral. I això pot animar Esquerra a rebutjar la proposta de Puigdemont. Un Puigdemont, a més, al qual el CEO augura un estancament o fins i tot una caiguda d'escons en cas de repetició electoral. Per tant, la brillant idea que unes noves eleccions podrien beneficiar el líder de Junts no està tan clara com sembla.

Si ERC i el PSC pacten, el seu futur quedarà massa en dubte

El problema de Carles Puigdemont ja no és només que una repetició electoral li permetria tornar a jugar a la ruleta a veure si hi ha més sort que el 12-M passat. I és que, per més que va pujar en vots i escons el 12-M, el fracàs de no poder ni acostar-se a Salvador Illa (va quedar 7 diputats per sota) és més que evident.

El principal problema per a Carles Puigdemont és que, si no hi ha repetició electoral, hi haurà sessió d'investidura. I en aquest escenari, només li quedaran dues opcions. Una, complir la seva paraula i tornar a Catalunya. Això significaria el seu arrest, ja que la seva ordre de detenció segueix vigent. I ja són moltes les veus de Junts que qüestionen que torni per ser detingut, tirant així per terra l'estratègia de l'"exili" dels darrers set anys. Al capdavall, si acaba fent això, acabarà detingut, previsiblement a la presó preventiva (per risc de fuga evident), i tot per assistir a una investidura d'un president del PSC.

Carles Puigdemont parlant des d'un faristol de color blau amb una bandera catalana de fons

La segona opció és no tornar i, per tant, tornar a mentir els seus seguidors i votants. No és la primera vegada que ho fa, és clar, però fer-ho per enèsima vegada dilapidaria completament una reputació cada vegada més desgastada entre els seus fidels. Per tant, si falla el pla de forçar una repetició electoral, la situació en què quedarà Carles Puigdemont serà extremadament delicada.

D'aquí que, veient que ERC i el PSC es van acostant, els nervis a Puigdemont s'han fet evidents els últims dies. D'una banda, la pressió a ERC dels seus altaveus mediàtics perquè no pactin amb Salvador Illa ha augmentat considerablement. I de l'altra, la seva publicació a xarxes socials ha deixat al descobert la desesperació del líder de Junts. I és que, malgrat que a Madrid fa de crossa de Pedro Sánchez i que el sector pragmàtic al partit s'ha anat imposant els últims mesos, les seves paraules criticant periodistes, mitjans, empresaris i jutges han generat sorpresa al seu entorn perquè va en la línea oposada a la marcada pel partit en els darrers temps, més lligada al pragmatisme. En aquesta publicació, Carles Puigdemont va acusar a tots ells d'"aplanar el camí al candidat del règim" a la presidència de la Generalitat. Una forma curiosa de definir Salvador Illa, a qui també va acusar de ser “el candidat de l'Espanya del 155”. I això que Illa forma part del partit del qual Junts és soci al Congrés.

➡️ Política

Més notícies: