Muntatge de tots els caps de llistes que es presenten a les eleccions a Catalunya
POLÍTICA

Nova enquesta a Catalunya: el processisme no aixeca el cap

El PSC tornaria a guanyar si hi hagués repetició electoral. Sílvia Orriols podria superar la CUP segons el CEO

El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el considerat el CIS català, ha publicat aquest dijous el seu darrer baròmetre. En plens rumors sobre una hipotèrica repetició electoral, que se celebraria el 13 d'octubre, l'organisme públic ha presentat la seva enquesta electoral que deixa un panorama estancat en la política catalana.

Segons el CEO, el PSC tornaria a guanyar les eleccions, com ja va fer el 12 de maig passat. Ho faria amb una forquilla d'entre 39 i 45 escons, és a dir, pujaria o baixaria lleugerament, ja que actualment en té 42. En segona posició quedaria Junts per Catalunya, que es mouria entre els 31 i els 36 diputats, un resultat gens esperançador per a un Carles Puigdemont que fa dos mesos en va aconseguir un total de 35.

Baròmetre CEO: Enquesta electoral a Catalunya

PARTITDIPUTATS ENQUESTA CEODIPUTATS ACTUALS
PSC
39-45
42
Junts per Catalunya
31-36
35
ERC
19-24
20
PP
13-18
15
Vox
7-11
11
Comuns
5-8
6
CUP
1-6
4
Aliança Catalana
1-4
2

Font: Centre d'Estudis d'Opinió

Tot continuaria igual respecte a la tercera força del Parlament. ERC, que va perdre 12 diputats el 12 de maig (passant de 32 a 20), es quedaria entre els 19 i els 24. Un pronòstic generós el d'un CEO que ja va fallar les previsions respecte als republicans en les darreres eleccions, ja que no va saber veure el cop dur que van rebre a les urnes el 12-M. Per tant, no seria estrany que els de Marta Rovira realment poguessin aconseguir uns resultats encara pitjors que els 19-24 que li augura el Centre d'Estudis d'Opinió aquest dijous.

Per darrere hi hauria el PP amb 13-18. Els d'Alejandro Fernández, que al maig van passar de 3 a 15 escons, podrien continuar pujant o, en el pitjor dels casos, patir només una lleugera caiguda. Això sí, s'assegurarien ser, com a mínim, la quarta força parlamentària. I és que Vox, que ara té 11 diputats, aconseguiria entre 7 i 11 escons en cas que hi hagués repetició electoral a Catalunya, segons el CEO.

Pla mitjà de Salvador Illa en un míting del PSC somrient i aixecant la mà dreta per sobre del cap

El 12-M passat, els Comuns van perdre 2 diputats, situant-se en 6. Segons l'enquesta del CEO, els de Jéssica Albiach es quedarien més o menys estancats entre 5 i 8 escons. Finalment, la sorpresa ve a la part baixa del Parlament. I és que Sílvia Orriols i la seva Aliança Catalana, que actualment tenen 2 diputats, podrien pujar fins a 4 (1-4), superant una CUP a la qual el CEO pronostica una forquilla d'entre 1 i 6 escons. És a dir, els anticapitalistes es podrien quedar a punt de desaparèixer a la cambra catalana després de tenir 9 diputats l'anterior legislatura.

Salvador Illa amb opcions; el processisme, KO una altra vegada

Amb aquests resultats, és difícil augurar quines aliances hi podria haver per proclamar un nou president de la Generalitat. Les forquetes de tots els partits són prou àmplies com per donar diverses opcions. Tot i això, en les previsions més optimistes, Salvador Illa podria governar -igual que ara- si arribés a un pacte amb ERC i els Comuns. En canvi, el processisme continuaria en caiguda lliure. I és que, malgrat vendre la teoria que un PSC a la Generalitat seria un desastre per a l'independentisme, seguirien sense convèncer els seus potencials votants. De fet, sumant les projeccions que el CEO dóna a Junts, ERC i la CUP, ni en el més optimista dels casos arribarien als 68 diputats necessaris per tenir majoria absoluta al Parlament.

➡️ Política

Més notícies: