Puigdemont abans d'una roda de premsa a Argelers
POLÍTICA

Els Mossos, preparats per si cal detenir Carles Puigdemont: 'No improvisem'

L'expresident català vol estar present al primer debat d'investidura

Carles Puigdemont va prometre en campanya tornar a Catalunya per al debat d'investidura. La seva intenció és, efectivament, assistir al primer debat d'investidura que s'haurà de fer properament al Parlament de Catalunya, a Barcelona. Això ha plantejat la possibilitat de la detenció de l'expresident català, que encara sense l'amnistia aprovada entraria al territori espanyol amb el risc de ser detingut.

"Quan es produeixi, si es produeix, farem complir l'ordre". Així ha manifestat la portaveu de Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé, les directrius del cos davant d'una possible ordre judicial per aturar Carles Puigdemont. Ha afegit que "no improvisem" i que arribat el moment, si l'expresident torna a Catalunya, "analitzarem en quin context es produeix el compliment de l'ordre judicial en vigor".

La portaveu ha pronunciat aquestes paraules aquest matí, a Els Matins de TV3. També s'ha referit a les paraules de Josep Rull, que ahir va dir que la policia no entraria al Parlament per aturar Puigdemont “mentres jo sigui president de la cambra”.

Escudé ha aclarit que “si s'està produint un delicte flagrant evidentment que hi entrarem, sigui qui sigui”. Rull va assegurar que el protocol de la càmera impedeix l'entrada de la policia, però la portaveu dels Mossos rebat que si cal “actuarem com a qualsevol altre espai”.

Tots els escenaris damunt la taula

Junts i Carles Puigdemont contemplen ara mateix tots els escenaris, fins i tot que l'expresident sigui detingut. De fet, la detenció formava part del pla de Junts per reactivar les bases independentistes i rellançar la popularitat de la figura de Puigdemont. El seu partit ja ha anunciat que convocarà mobilitzacions si l'expresident català és detingut a la tornada, cosa que continua sent una incògnita.

El resultat electoral del 12-M no va ser el que esperava Puigdemont i l'escenari més probable ara mateix és que el PSC, ERC i Comuns pactin un govern tripartit a Catalunya. Per això a Junts ara li interessa un escenari de crispació propici per continuar alimentant el relat de la repressió i la persecució.

L'ordre de detenció del Tribunal Suprem contra Carles Puigdemont continua vigent, però a Junts entenen que l'amnistia ha de protegir-lo i evitar-ne l'arrest.

Els Mossos, en dubte

El paper de la policia catalana segueix set set anys després del referèndum de l'1-O. La sentència del procés, el 2019, va considerar provada la complicitat del cos dels Mossos d'Esquadra amb els independentistes que van anar a votar al referèndum il·legal. Els dijous van assenyalar directament el més gran dels Mossos, Josep Lluís Trapero, com a responsable de la inhibició de l'obligació desallotjar els centres de votació.

Pla curt de Josep Lluís Trapero gairebé de perfil amb la mà a prop de la boca subjectant un bolígraf

Segons consta, Trapero va reunir els comissari Ferran López i Joan Carles Molinero a tres dies per a la declaració unilateral d'independència. En aquella reunió va suggerir l'impuls d'un dispositiu policial en previsió del que pogués passar. Dins les possibilitats constava la detenció del govern català, amb el president inclòs.

➡️ Política

Més notícies: