Carles Puigdemont amb vestit fosc parlant davant d'un micròfon.
POLÍTICA

I Carles Puigdemont va tornar a mentir

Tot i la seva nova fuga, el líder de Junts va acabar incomplint la seva última promesa

No és la primera vegada que menteix, i segurament tampoc no serà l'última. Però Carles Puigdemont ho ha tornat a fer: incomplir la promesa que va fer tant en campanya electoral com els darrers dies i hores, abans de la seva reaparició fugaç a Barcelona aquest dijous.

El líder de Junts, que segons ha anunciat el seu advocat Gonzalo Boye ja es fora d'Espanya, va repetir per activa i per passiva la seva “intenció d'assistir a la investidura” de Salvador Illa. Tot i això, el ple que va proclamar al cap de files del PSC nou president de la Generalitat, es va desenvolupar sense la seva presència.

I no és que no ho fes perquè fos detingut, no. No ho va fer perquè va decidir fugar-se una altra vegada davant la incompetència o connivència de la cúpula dels Mossos d'Esquadra. Una cúpula que ha quedat en dubte després d'aquest “fracàs”, tal com van denunciar sindicats policials.

De fet, tant el director general de la policia catalana, Pere Ferrer, com el comissari en cap, Eduard Sallent, com el conseller de l'Interior del Govern, Joan Ignasi Elena, han estat àmpliament criticats pels representants sindicals dels agents com de gran part de la classe política.

En qualsevol cas, l'estrepitós fracàs de les forces policials evidencia la mala feina dels comandaments dels Mossos, sí. Però la jornada d'aquest dijous també evidencia l'última mentida d'un Carles Puigdemont, que va dir que seria al Parlament i finalment va optar per no complir la seva paraula.

La seva fugida, a més, va permetre a Salvador Illa ser investit com a nou president de la Generalitat. I és que, si hagués estat detingut, el ple s'hauria suspès per ordre del president del Parlament, el juntaire Josep Rull.

Carles Puigdemont amb jaqueta grisa, amb la mà a la barbeta, sembla pensatiu en un esdeveniment a l'aire lliure.

Al llarg de tot el dia, van ser uns quants els intents del seu entorn de fer creure al personal que podia aparèixer a la cambra catalana en qualsevol moment. Des d'Albert Batet dient des del faristol del Parlament que confiava que Puigdemont podria acabar exercint el seu vot, fins als CDR avisant la gent que alguna cosa podria passar a la tarda.

Però res. L'expresident va decidir no fer acte de presència i Salvador Illa va poder ser investit sense ensurts i tal com estava previst. I això, que Junts va intentar per terra, mar i aire que se suspengués la sessió a la tarda.

En acabar la jornada, el seu advocat Gonzalo Boye va explicar que Carles Puigdemont havia "tornat a casa seva, on té el seu lloc de treball", sense especificar a quina casa s'estava referint. "Va dir que vindria a la investidura i jo crec que hi ha participat de manera clara", va dir a TV3. Obviant, és clar, que l'expresident va especificar que tornaria "per a la sessió d'investidura". I a la sessió no hi va ser. Per rematar-ho, Boye va deixar clar que el seu client "no s'entregarà mai".

Carles Puigdemont parlant en un podi amb micròfons, sostenint papers a la mà, fons verd.

El 2017, Puigdemont ja va dir a la campanya de les eleccions convocades després de l'aplicació del 155 que tornaria. "Si vols que torni el president, has de votar el president", deia el lema de campanya de Junts als comicis celebrats després del referèndum de l'1 d'octubre. No ho va fer. I no va ser l'única vegada que va amagar en tornar. Ni quan va aconseguir la inmunitat com a europarlamentari ni tan sols per buscar un cop d'efecte en l'última campanya electoral. 

Tot i això, ara semblava que ara sí, que aquesta vegada anava de debò. Doncs no, tampoc. Va tornar, sí. Però per fer un acte de poc més de 5 minuts i tornar-se a fugar. Un espectacle que li va servir per tenir el protagonisme que tant li agrada tenir, però que encara molts es pregunten quina utilitat política pot acabar tenint. De fet, no van ser pocs els indepes que van esclatar contra ell. Al final, ni rastre de les “intencions” d'“assistir a la sessió d'investidura” de Salvador Illa. És, per ara, l'última mentida de Carles Puigdemont als seus propis votants.

➡️ Política

Més notícies: