Carles Puigdemont parlant en un podi amb micròfons i una bandera al costat.
POLÍTICA

L'intent estèril de bloquejar la política catalana d'un Puigdemont que continua fugat

El líder de Junts munta un espectacle, però no aconsegueix el seu principal objectiu

Carles Puigdemont segueix fugat. Després d'aparèixer aquest matí a primera hora en un acte a l'Arc de Triomf, el líder de Junts s'ha tornat a escapar per evitar ser detingut.

La cúpula dels Mossos, començant pel conseller de l'Interior Joan Ignasi Elena, ha quedat retratada. Sigui per incompetència o per connivència, Puigdemont ha tornat a fugir. I, per intentar solucionar el problema, els responsables polítics de la policia catalana han organitzat una Operació Gàbia que continua activada a la tarda per veure si, ara sí, localitzen i detenen Puigdemont. Una Operació Gàbia que Déu sabrà quants diners ens estan costant a tots els contribuents.

Carles Puigdemont amb ulleres i vestit fosc mirant cap a la dreta amb un cel blau i núvols de fons.

Al malbaratament de diners per intentar caçar Puigdemont, per ara sense èxit, se li ha de sumar a la pèrdua de credibilitat d'un cos de Mossos d'Esquadra que, evidentment, ja han quedat en dubte. De fet, fins i tot els sindicats de Mossos ja han demanat explicacions d'aquests comandaments per l'esperpent viscut avui. Un esperpent que avergonyeix tots els catalans.

Carles Puigdemont s'ha pogut fugar, sí. Encara que sigui a costa de mentir fins i tot dels seus propis votants, a qui va dir que assistiria a la sessió d'investidura. Però el que no ha pogut fer el líder de Junts és paralitzar la política catalana.

Al migdia, el partit de Puigdemont ho ha intentat tot per suspendre la sessió d'investidura de Salvador Illa. Podia tenir una mica de lògica, compartida o no, que s'hagués ajornat el ple si haguessin detingut el líder juntaire. Però amb la seva fugida, no tenia cap sentit -si és que en algun moment n'ha arribat a tenir algun, de sentit-.

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, intervé durant una roda de premsa a la seu del partit, el 29 de maig de 2023, a Barcelona

Com que els seus arguments eren febles, Junts han fet circular la informació que s'havia decretat una ordre de detenció contra el seu secretari general, Jordi Turull. Fins i tot la justícia ha acabat desmentint aquesta ordre i, segons algunes informacions que ha transcendit, només se'l citarà a declarar per la seva presumpta implicació a la fugida de Carles Puigdemont.

La Mesa, per petició de Junts (que argumentava intents de detencions il·legals en referència a Turull) s'ha hagut de reunir per deliberar si s'havia de suspendre el ple. ERC (2 membres) s'ha aliat amb el PSC (2 membres) i han deixat sols els de Junts (3 membres) en el seu intent de bloquejar la política catalana. Després han fet reunir una altra vegada la Mesa per tornar a deliberar aquesta qüestió, a veure si a la segona hi havia més sort. Tampoc no l'han trobada i el ple, finalment, s'ha reprès amb gairebé dues hores de retard.

Josep Rull i Salvador Illa amb vestit i corbata posen junts davant d'una finestra amb una bandera al fons.

El dubte que queda és si la sessió d'investidura se celebrarà en la seva totalitat avui o si la votació s'acaba realitzant demà. El que és clar és que, tot i intentar-ho tot, Junts (i Puigdemont) no han pogut evitar el que és inevitable. I la política ha pogut seguir el seu curs malgrat el vergonyós espectacle que estem vivint tots els catalans aquest dijous.

➡️ Política

Més notícies: