Pla curt de Carles Puigdemont parlant en un míting electoral amb una lona darrere de color blau fosc

POLÍTICA

Carles Puigdemont vol fer l'estocada definitiva a Esquerra

Tot apunta a un canvi de lideratge a l'espai 'indepe' i Puigdemont tornarà per al debat d'investidura

L'expresident Puigdemont ha donat una entrevista a Vicent Sanchis per a El Món i les seves paraules destil·len un clar missatge: que donen a ERC per amortitzada i que Junts ja s'acosta a Salvador Illa. Si alguna cosa sembla clara en aquest final de campanya és que els dos partits que han acabat a la carena de l'onada són Junts i Vox.

Diverses claus estratègiques

A l'entrevista, l'expresident xuta la pilota que Sanchis li deixa botant i diu que és ell qui té l'èpica de l'exili. “La millor part[de l'exili]és haver mantingut la posició, resistir, veure com la gent, malgrat tot, ha volgut expressar sempre el suport, la solidaritat”.

És a dir, que la famosa unitat de l'independentisme ara passa per Puigdemont. Sobre això, llança un dard enverinat a ERC: “El que passa és que la unitat simplement per ocupar poltrones de poder no ens ha interessat”. Sigui cert o no, el que és segur és que aquest diumenge ERC podrà experimentar una pèrdua de múscul econòmic i institucional molt forta.

Aquestes i altres declaracions apunten que el lideratge de l'independentisme ha virat cap a Junts i, encara més, cap a Puigdemont, que va plantejar una campanya personalista al voltant de la seva figura. Es confirma així el que per a molts estava clar: que Pere Aragonès no tenia prou força martirològica per competir amb la idea de 'que torna el president a l'exili'.

Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant

De fet, Puigdemont abona al màxim tota la possible teatralització al voltant de la seva tornada i detenció. “Des d'aquesta nova perspectiva[de l'amnistia], una detenció en directe davant dels ulls del món pot aconseguir certa satisfacció, com la que van obtenir quan em van detenir a Alemanya, però el final estaria cantat…”.

ERC, amortitzada

Preparat el terreny, arriba el que és fonamental de l'entrevista i de les paraules de l'expresident: les eleccions de diumenge. És aquí on l'estocada a ERC és definitiva. I és que Puigdemont ni tan sols considera que Aragonès sigui l'adversari. "Cada vegada ha quedat més clar que això és una qüestió de dos", diu en referència a Illa.

Així mateix, aquesta contraposició amb el PSC serveix a Junts per reforçar la seva estratègia de concentrar el vot indepe a Puigdemont. "Detectem la necessitat d'agrupar vot en una opció del món independentista que ningú discuteix i que som nosaltres".

La conclusió de Junts és directa. “Hi ha coses que canviaran molt en aquestes eleccions. La primera rellevant que canviarà – i aquí no hi ha cap dubte – és que es desfà un empat tècnic dins del món de l'independentisme que ens ha paralitzat des d'abans del 2015”.

➡️ Política

Més notícies: