Muntatge amb fotos de personatges

POLÍTICA

El PP s'ho juga tot amb Xavier García Albiol per frenar Vox

Una campanya d'última hora centra el missatge dels populars a l'okupació i la immigració

El PP va començar la campanya electoral amb les millors expectatives de creixement, i semblava que tenia garantit el sorpasso a Vox. El candidat Alejandro Fernández ha centrat bona part de la campanya en els atacs a Salvador Illa i als processistes, presentant-se com l'esperança d'una nova Catalunya. Però els últims dies la cosa ha fet un tomb, i enquestes internes apunten que els d'Ignacio Garriga podrien concentrar el vot conservador i frustrar les aspiracions del PP.

Amb la intenció de frenar l'empenta de Vox, el PP d'Alejandro Fernández ha llançat aquestes últimes hores una campanya amb Xavier García Albiol com a reclam. Els populars centren el seu missatge en la lluita contra l'okupació, i prometen “aplicar el model de Badalona per a tot Catalunya” amb el lema “okupes a fora en 24 hores”. Per això demanen concentrar el vot antiokupació al PP, que aplica a Badalona un model que ja funciona.

La campanya posa el focus també a la immigració, amb un vídeo d'Alejandro Fernández demanant la deportació dels estrangers delinqüents i un altre de Feijóo apel·lant a una Catalunya sense okupació. En paral·lel, el PP traurà aquestes últimes hores els pesos pesants per donar un darrer esforç per frenar Vox. Isabel Díaz Ayuso serà avui a Tarragona, i Alberto Núñez Feijóo acompanyarà Fernández al míting de tancament de campanya a l'Hospitalet.

Xavier García Albiol pren protagonisme

La campanya del PP ha estat marcada per les mostres d'unitat al voltant de la figura d'Alejandro Fernández, malgrat les divisions internes. Això explica la implicació de figures com Xavier García Albiol i Dolors Montserrat, tots dos partidaris del sector Feijóo, enfrontat a Fernández. Albiol ha tingut un paper destacat en aquesta campanya, com a pol d'atracció del vot més conservador que rivalitza amb Vox.

El focus del PP a l'okupació i la immigració aquestes últimes hores obeeix al temor que els catalans preocupats per la inseguretat acabin votant Vox. Per això Albiol, l'alcalde de moda a Catalunya i amb una gestió contrastada, ha guanyat pes a la recta final de campanya. A més dels vídeos publicitaris a les xarxes socials, l'alcalde de Badalona ha publicat diverses piulades demanant el vot per al PP contra l'okupació.

En un recorda que “a Badalona hem reduït un 30% l'okupació il·legal”, però afegeix que “encara tenim moltíssima feina per fer”. Per això demana el vot per al PP aquest diumenge, perquè “amb un PP fort al Parlament aconseguirem canviar unes lleis que afavoreixen els okupes davant dels veïns que en pateixen les conseqüències”. En un altre tuit, recorda que el 43% de les okupacions il·legals a Espanya es produeixen a Catalunya, i en un altre apareix a Girona i Salt “explicant les polítiques contra l'okupació i la delinqüència que estem duent a terme a Badalona”.

El PP vol ser decisiu a Catalunya

El PP ha posat l'accelerador amb l'esperança de guanyar Vox i convertir-se en la quarta força política a Catalunya. La victòria sobre Vox té una importància evident en la reconfiguració del panorama polític nacional, ja que Feijóo i Abascal rivalitzen per l'hegemonia de la dreta davant la crisi del PSOE. Les eleccions a Catalunya són clau per al futur d'Espanya a curt i mitjà termini i Feijóo necessita una victòria contundent per guanyar poder de maniobra sobre Vox.

Però el resultat electoral serà també molt important per al PP de Catalunya, que va perdre a les últimes eleccions el seu lideratge davant de Vox. La intenció d'Alejandro Fernández és assegurar la quarta plaça per condicionar la formació de govern. En una entrevista avui a l'ABC reitera el missatge amb què va obrir la campanya, i és que s'obre a donar suport al PSC però amb la condició que trenqui amb el separatisme.

Finalment aquestes eleccions són molt importants per al futur polític d'Alejandro Fernández i l'equilibri de forces dins del PP català. Un bon resultat permetria al candidat consolidar la seva posició davant de la direcció nacional, que espera la seva oportunitat per rellevar-lo i posar algú de la seva confiança al seu lloc. Un desastre propiciaria l'ocasió perfecta a Feijóo per iniciar la transició al PP de Catalunya i allunyar de passada l'ombra de l'ayusisme que s'estén contra ell.

➡️ Política

Més notícies: