Muntatge amb dos primers plans de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez somrient
POLÍTICA

Carles Puigdemont aprofita la debilitat de Pedro Sánchez

Junts assegura que l'Estat 'ha de' 450.000 milions d'euros a Catalunya

Carles Puigdemont ha vist les costures a Pedro Sánchez i vol aprofitar-se'n.

Després de la defensa del ministre Albares del català a Europa i les floretes de Junts al Govern del PSOE, Waterloo torna al seu to habitual. El partit de Puigdemont demana la condonació del deute que té Catalunya amb el Fons de Liquiditat Autonòmic i xifra el "deute històric de l'Estat amb Catalunya" en 450.000 milions d'euros.

Catalunya deu ara mateix per préstecs del FLA uns 72.000 milions d'euros a l'Estat i Junts vol que el deute es condoni. Però no només això, sinó que seria l'Estat qui deruia 450.000 milions a Catalunya en funció d'un deute històric des del 1986. Aquí Junts ja no demana que es pagui, però sí que proposa una "quota de solidaritat entre Catalunya com a nació i l'Estat" mentre la primera no aconsegueixi la independència.

Junts per Catalunya ho ha fet públic en un comunicat després de les conclusions de la Comissió d'Estudi sobre el Deute Històric de l'Estat amb Catalunya al Parlament. Curiosament, la formació de Carles Puigdemont ha decidit compartir les seves conclusions i exigències 24 hores després de filtrejar amb Pedro Sánchez i el seu ministre d'Exteriors.

La formació vol posar sobre la taula la qüestió econòmica després de demanar l'amnistia i gairebé tenir-la ja confirmada i exigir l'oficialitat del català a la UE. En aquest sentit, Junts vol una agència de Seguretat Social pròpia per a Catalunya per poder gestionar un sistema de pensions.

Muntatge amb tres plans mitjans de Laura Borràs, Carles Puigdemont i Jordi Turull amb cara de preocupació

Junts veu debilitat al PSOE

No és gens estrany. Si veus que el Gobierno de Sánchez mou cel i terra perquè el català sigui oficial i fins i tot enfada a gallecs i bascos, creus que encara en pots demanar més. Carles Puigdemont ja té gairebé segura la tornada a Catalunya i ara vol començar a negociar la qüestió econòmica. De moment també ha demanat a Sánchez compensar tot allò pressupostat durant els seus anys de president i que no s'ha executat a Catalunya. Si hi sumes un sistema de pensions propi i condonar el deute del FLA, ja tenim un possible acord entre Junts i el PSOE.

No hi ha res pitjor que la manca de fortalesa en política. Si a més a més depens de fins a sis partits diferents per aconseguir la investidura, tot es complica. Junts per Catalunya i Carles Puigdemont han vist una escletxa i la volen aprofitar.

➡️ Política

Més notícies: