Pla mitjà de Francina Armengol i Pedro Sánchez rient i aplaudint
POLÍTICA

El PSOE dóna per feta la investidura

Ferraz veu positiu el canvi d'ahir a Puigdemont

Al PSOE donen per fet que hi haurà acord amb Junts i els de Puigdemont facilitaran la investidura de Pedro Sánchez. Aquesta setmana era clau per a la negociació, i hi ha símptomes d'un estovament dels postconvergents. A Ferraz veuen amb optimisme el canvi observat les últimes hores.

Els països de la UE van ajornar ahir la votació sobre l'oficialitat del català. Però tant el PSOE com Junts valoren positivament la sessió, ja que la proposta formulada pel ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, va tenir una bona recepció.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Hores després es va aprovar l'oficialitat del català al Congrés, cosa que els diputats independentistes van qualificar de “dia històric”. Carles Puigdemont va reconèixer públicament els esforços del PSOE per complir els seus compromisos. És la primera vegada que això passa, i suposa un canvi significatiu.

Ullet de Puigdemont i Nogueres al PSOE

Fins ara, tots els missatges de Carles Puigdemont anaven pel camí de subratllar la seva intransigència i la desconfiança cap al PSOE. Per això a Ferraz veuen les declaracions d'ahir com un avenç important. "És cert que mai havíem arribat tan lluny, i els ho vull agrair", ha dit l'expresident.

En la mateixa línia, la número u de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, va reiterar el “reconeixement” a la tasca del ministre Albares. Sembla una consigna de Waterloo. Al partit de Puigdemont s'ha imposat el pragmatisme i tot apunta que hi haurà acord.

D'altra banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va donar per feta la investidura amb una llei d'amnistia. Al PSOE es neguen de moment a confirmar-ho, però reconeixen que les converses progressen adequadament. Pedro Sánchez diu que no hi haurà noves eleccions i que explicarà l'amnistia en el debat d'investidura.

Objectiu, controlar el relat

Un cop encarrilada la investidura, els socialistes es marquen com a objectiu apoderar-se del relat. Per ara mantenen la consigna de no parlar de l'amnistia, i serà el mateix Pedro Sánchez qui expliqui als espanyols la futura llei “d'alleujament penal”. El Govern es prepara per vendre l'acord amb Junts com a “històric”.

Primer pla de Carles Puigdemont

A Ferraz hi ha un altre motiu d'alegria, i és que ahir es va tornar a visualitzar la divisió del bloc de l'esquerra. Vox va abandonar el ple del Congrés, però el PP no només es va quedar sinó que el seu diputat Borja Sémper va parlar en basc. Cosa que ha causat estupefacció al partit de Santiago Abascal, i fins i tot entre els populars.

El motiu de preocupació per als socialistes ara són les manifestacions del 24 de setembre i el 8 d'octubre. Al Govern creuen que seran mobilitzacions massives. D'aquí ve la necessitat d'apoderar-se del relat per impedir que la dreta aconsegueixi al carrer el que de moment no aconsegueix al Congrés.

➡️ Política

Més notícies: