Muntatge de Pedro Sánchez, Puigdemont i Pere Aragonès amb un gràfic
POLÍTICA

Cap dels pactes de Sánchez amb ERC i Junts no té l'aprovació dels espanyols

Una enquesta de l'institut DYM apunta que set de cada deu enquestats estan en contra de la condonació del deute a la Generalitat


Les mesures que va pactar Pedro Sánchez amb els independentistes perquè donessin suport a la seva investidura, no convencen una gran part dels espanyols.

Una enquesta elaborada per l'institut DYM per a 20minutos, així ho confirma. Segons aquesta enquesta, set de cada deu entrevistats per DYM no estan d'acord amb la condonació del deute a Catalunya.

Cal recordar que amb aquest acord es treu un 20% del deute de la Generalitat amb el Govern, uns 15.000 milions d'euros. Un 68% dels enquestats es mostren en contra, encara que si preguntem a votants del PP o Vox, el percentatge s'eleva fins a un 85%.

A més, apunten que un 61% dels socialistes també rebutgen aquest punt. De fet, tres de cada cinc afins al partit el titllen de “mala decisió”.

Però no és l'única cosa que els votants de Sánchez rebutgen. I és que el 30% no veuen l'amnistia amb bons ulls.

En el total, un 65,8% dels entrevistats estan en contra de l'amnistia i de l'esborrat legal de l'1-O. L'únic electorat que aprova més la llei d'amnistia són els votants de Sumar, amb un 52%. Per contra, un 85% dels votants de Vox i PP el rebutgen “categòricament”.

Muntatge de fotos de Pedro Sánchez i, al costat, un gràfic circular que mostra en percentatges si els enquestats estan a favor o contra la concessió de l'amnistia a Catalunya (dades de DYM)

Igualment, el mateix percentatge de votants de dretes es mostren contra la negociació d'un referèndum d'autodeterminació. Un 59,3% dels votants del PSOE rebutgen aquesta qüestió, davant d'un 35,8% de votants de Sumar.

La llei de finançament autonòmic i el traspàs de Rodalies, a la palestra

Als enquestats també se'ls ha preguntat per altres assumptes com la cessió a la Generalitat dels impostos que es paguen a Catalunya. Aquest punt ha estat rebutjat per un 63,6% dels participants en l'enquesta.

La reforma de la llei de finançament autonòmic és una cosa a què han obert la porta els partits independentistes, al costat del PSOE. Tot i això, Sánchez necessita l'aval de les CCAA dirigides pel Partit Popular per revisar el model de finançament actual.

Imatge d'un tren de Rodalies aturat i diversos usuaris caminant i esperant a l'andana

El traspàs de Rodalies a la Generalitat és la mesura que menys opinió pública suscita. Tot i això, un 54,3% dels participants en l'enquesta rebutgen el traspàs.

Tot i que, com a tònica habitual, el percentatge varia depèn de la ideologia de cada votant. Mentre que els votants de PSOE i Sumar es mostren descontents en un 39% dels casos, els afins a Vox i PP ho estan en un 79%.

➡️ Política

Més notícies: