El problema de Pedro Sánchez amb el Ministeri de Sanitat
En cinc anys, el Ministeri de Sanitat ha tingut sis ministres
El Ministeri de Sanitat és l'assumpte pendent de Pedro Sánchez des que va arribar a la presidència del Gobierno el 2018. Des d'aleshores Sanitat ha tingut sis ministres en cinc anys.
En el repartiment de carteres que Pedro Sánchez va fer el 2020, el Ministeri de Sanitat va ser la pitjor parada. El PSOE estava disposat a desfer-se'n i donar-lo a Podemos, però aquests van preferir Igualtat i van desestimar l'oferta.
I és que els de Pablo Iglesias van considerar que sanitat era un ministeri que comptava amb un baix pressupost i poques competències a l'estat. A més, les poques competències del ministeri de Sanitat es van veure minades quan Consum i Assumptes Socials es van convertir en nous ministeris.
Va ser llavors quan va començar la llarga llista de ministres que han passat per Sanitat durant molts d'ells menys d'un any al càrrec.
El Ministeri de Sanitat ha tingut 6 ministres en cinc anys
La llista de noms va començar amb Carmen Montón, que va durar a penes tres mesos al càrrec. Montón va dimitir menys de cent dies després de ser nomenada ministra per presumptes irregularitats en un màster d'igualtat de gènere que va cursar a la Universitat Rey Juan Carlos, el 2011.
Pel que sembla, hauria copiat 19 de les 52 pàgines del seu Treball Final de Màster (TFM), amb blocs idèntics a altres articles publicats a internet. El problema? Que no els va citar a la seva bibliografia.
Després de Montón, la cirurgiana María Luisa Carcedo va ocupar el seu lloc. Durant la seva estada al capdavant del ministeri, Carcedo va intervenir en el projecte de llei sobre l'eutanàsia. Tot i això, quan Pedro Sánchez va repartir les carteres el 2020, a Carcedo se li va notificar que no seguiria com a ministra de Sanitat. En el seu lloc, Pedro Sánchez va escollir Salvador Illa.
Illa, a diferència de Carcedo, no tenia estudis relacionats amb la sanitat i era un tema que li quedava molt llunyà. Tot i això, el líder del PSC es va fer càrrec del ministeri tan sols dos mesos abans de la crisi sanitària de la COVID-19.
Tot i la gestió que va fer durant la pandèmia, Salvador Illa va dimitir el 27 de gener de 2021.
I és que un mes abans, el secretari primer del PSC, Miquel Iceta, havia decidit no presentar-se a les eleccions autonòmiques catalanes del 2021. Per això, el fins aleshores ministre de Sanitat va decidir abandonar el seu lloc a Madrid per centrar-se en la campanya electoral catalana.
Després de Salvador Illa, Pedro Sánchez va triar Carolina Darias com a “relleu natural” d'Illa per estar al capdavant del Ministeri de Sanitat. Igual que si antecessor, la canària no tenia cap mena de formació sanitària.
Carolina Darias, va seguir al peu de la lletra els passos del seu antecessor, ja que el 19 de novembre de 2022, Darias va fer oficial la seva candidatura a l'alcaldia de Las Palmas de Gran Canària per a les eleccions municipals de 2023. Darias va ser elegida alcaldessa amb els vots del seu partit, Nova Canàries i Unides si Podem.
Des del 28 de març, fins al 20 de novembre passat, José Manuel Miñones ha estat qui s'ha encarregat del Ministeri de Sanitat. Miñones, que va estudiar Farmàcia a la Universitat de Santiago de Compostel·la, ha estat més temps com a ministre “en funcions” que com a ministre de ple dret.
Ara, després de la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern, Miñones ha dit adeu a la seva etapa al capdavant del Ministeri de Sanitat, que va durar set mesos i vint-i-quatre dies.
L'última a ser elegida per encapçalar el Ministeri de Sanitat és la metgessa anestesista, Mónica García Gómez. A García Gómez ara li queda un gran repte per superar: aguantar al ministeri de Sanitat més del que ho han fet els seus antecessors.
Més notícies: