Muntatge amb un pla mitjà curt de Pere Aragonès amb cara seriosa i un altre de Javier Milei saludant amb la mà esquerra. De fons, una imatge difuminada del Palau de la Generalitat
POLÍTICA

La Generalitat carrega contra Javier Milei

Consideren la seva victòria com una mala notícia

Continuen les crítiques a Javier Milei des de Catalunya. Mitjans afins a Junts com ElNacional i la mà dreta de Puigdemont, Josep Alay, s'han pronunciat aquest matí per lamentar-se per la victòria. A això se suma ara la Generalitat, que a través del seu portaveu, Patrícia Plaja, ha qualificat de 'mala notícia' el que ha passat a Argentina.

'No seran mai aliats d'aquest govern'

Que Milei hagi despertat tanta indignació a l'establishment català es deu al seu número dos, Victoria Villarruel. L'ara vicepresidenta s'ha pronunciat més d'una vegada contra el processisme català i no en termes positius. El 2017, per exemple, va dir en relació a l'1-O que 'Varen votar alguna cosa il·legal, han de patir les conseqüències'.

Aleshores, i aprofitant el vendaval mediàtic de les eleccions argentines, sectors oficialistes del procés han titllat l'ara vicepresidenta de 'catalanòfoba' . La darrera incorporació a aquest torrent de crítiques processistes ha estat la Generalitat. En compareixença oficial, la portaveu Patrícia Plaja ha assenyalat que la victòria de Milei és una 'mala notícia'.

Així mateix, ha aprofitat l'ocasió per advertir de l'augment de 'forces reaccionàries i populistes' al món. Finalment, per si al nou govern argentí se li acudís buscar un aliat a Pere Aragonés, la portaveu ha deixat clar que 'No seran mai aliats d'aquest govern'.

L'èxit de Milei entre els argentins residents a Espanya

Les crítiques a Milei i a la seva segona de bord contrasten amb l'èxit que ha aconseguit entre els votants argentins a Espanya . Al voltant del 70% es va decantar per Milei. I en el cas de Barcelona un 63% va optar pel partit guanyador, La Libertad Avanza .

A nivell nacional, VOX ha felicitat efusivament el nou president. El PP ha estat més moderat i s'ha limitat a expressar-li els seus “millors desitjos”. I per part seva, el PSOE ha guardat silenci i la constel·lació Podem-Sumar no ha estalviat en crítiques i laments.