Imatge del líder d'ERC Oriol Junqueras amb cara de sorpresa

Rebel·lió dins d'ERC

El sector crític demana un canvi de rumb i apunta en la direcció

La debacle d'ERC a les municipals fa tremolar els fonaments de la direcció. La línia imposada per Oriol Junqueras i Marta Rovira, qüestionant la via unilateral i apostant per la distensió i l'ampliació de les bases, està ara seriosament qüestionada. Esclata una rebel·lió dins d'Esquerra.

El sector crític aprofita el desastre electoral (ERC ha perdut 300.000 vots i ha passat de primera a tercera força) per reclamar un canvi de rumb. Demanen tornar a posar l'esperit de l'1 d'octubre al centre. I per primera vegada, comencen a assenyalar la porta de sortida sortida als lideratges fins ara intocables.

Primer pla d'Oriol Junqueras en un míting amb cara d'enuig
Imatge:

Europa Press

El primer avís va ser la presentació d'una candidatura alternativa a la llista de Girona per al 23J. Però la posada en escena més evident ha estat l'assemblea oberta amb un miler de militants.

Segons Nació Digital, l'exigència de la independència i els retrets a la direcció ha estat el més recurrent. Les bases han demanat autocrítica als dirigents i han reclamat a la presidència de la Generalitat que avanci cap a la secessió. De rerefons, la crítica frontal a l'estratègia de pactes amb el PSOE i el PSC.

Gabriel Rufián, el gran assenyalat

Els militants han assenyalat directament a Gabriel Rufián com un dels artífexs de la davallada electoral. Així, han qüestionat la seva reelecció com a candidat del partit a les eleccions generals després del seu rotund fracàs a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet. I veuen la repetició de Rufián a Madrid com la continuació del pactisme amb els socialistes.

Primer pla de Gabriel Rufián assenyalant Oriol Junqueras molt somrients
Imatge:

GTRES

Altres militants s'han dirigit directament a Junqueras i Rovira, amb un missatge molt clar: “Plegueu, marxeu”. Alguns fins i tot han demanat a Marta Rovira que torni de Suïssa “o que deixi el partit”.

Junqueras treu pit

Davant dels atacs, la direcció s'ha mantingut ferma i ha atribuït el fracàs electoral a l'abstenció i a la “capacitat comunicativa” del partit. Tot i així, es comprometen a revisar l'estratègia. I han promès parlar més d'independència i treballar per recosir l'espai independentista.

Però Marta Rovira també ha recordat que l'estratègia actual ve avalada pel congrés nacional del gener. Tant ella com Junqueras estan aferrats a això i al suport d'un altre sector que veu el canvi de rumb com un perillós retrocés. Oriol Junqueras fins i tot ha tret pit: “Aquests són els segons millors resultats de la nostra història”.