Imatge del líder d'ERC Oriol Junqueras amb cara de sorpresa
POLÍTICA

Rebel·lió dins d'ERC

El sector crític demana un canvi de rumb i apunta en la direcció

La debacle d'ERC a les municipals fa tremolar els fonaments de la direcció. La línia imposada per Oriol Junqueras i Marta Rovira, qüestionant la via unilateral i apostant per la distensió i l'ampliació de les bases, està ara seriosament qüestionada. Esclata una rebel·lió dins d'Esquerra.

El sector crític aprofita el desastre electoral (ERC ha perdut 300.000 vots i ha passat de primera a tercera força) per reclamar un canvi de rumb. Demanen tornar a posar l'esperit de l'1 d'octubre al centre. I per primera vegada, comencen a assenyalar la porta de sortida sortida als lideratges fins ara intocables.

Primer pla d'Oriol Junqueras en un míting amb cara d'enuig

El primer avís va ser la presentació d'una candidatura alternativa a la llista de Girona per al 23J. Però la posada en escena més evident ha estat l'assemblea oberta amb un miler de militants.

Segons Nació Digital, l'exigència de la independència i els retrets a la direcció ha estat el més recurrent. Les bases han demanat autocrítica als dirigents i han reclamat a la presidència de la Generalitat que avanci cap a la secessió. De rerefons, la crítica frontal a l'estratègia de pactes amb el PSOE i el PSC.

Gabriel Rufián, el gran assenyalat

Els militants han assenyalat directament a Gabriel Rufián com un dels artífexs de la davallada electoral. Així, han qüestionat la seva reelecció com a candidat del partit a les eleccions generals després del seu rotund fracàs a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet. I veuen la repetició de Rufián a Madrid com la continuació del pactisme amb els socialistes.

Primer pla de Gabriel Rufián assenyalant Oriol Junqueras molt somrients

Altres militants s'han dirigit directament a Junqueras i Rovira, amb un missatge molt clar: “Plegueu, marxeu”. Alguns fins i tot han demanat a Marta Rovira que torni de Suïssa “o que deixi el partit”.

Junqueras treu pit

Davant dels atacs, la direcció s'ha mantingut ferma i ha atribuït el fracàs electoral a l'abstenció i a la “capacitat comunicativa” del partit. Tot i així, es comprometen a revisar l'estratègia. I han promès parlar més d'independència i treballar per recosir l'espai independentista.

Però Marta Rovira també ha recordat que l'estratègia actual ve avalada pel congrés nacional del gener. Tant ella com Junqueras estan aferrats a això i al suport d'un altre sector que veu el canvi de rumb com un perillós retrocés. Oriol Junqueras fins i tot ha tret pit: “Aquests són els segons millors resultats de la nostra història”.