Primer pla de Gabriel Rufián assenyalant Oriol Junqueras molt somrients
POLÍTICA

Primàries d'ERC per al 23J

El corrent crític entra en escena per disputar el poder a la direcció oficial

La debacle electoral del 28-M ha posat en qüestió per primera vegada el fins ara intocable lideratge d'ERC. Veus internes del partit comencen a assenyalar noms com el de Junqueras i el de Rufián. I les generals del 23 de juliol són el primer camp de batalla entre la cúpula i el corrent crític.

Joan Puig, membre del Consell de República i del corrent crític d'ERC, s'enfrontarà en primàries al candidat oficial del partit a la llista de Girona. Joan Puig, també membre del Col·lectiu 1 d'Octubre, ja va ser diputat dels republicans al Congrés entre el 2004 i el 2008.

Primàries a ERC

En 24 hores, Joan Puig ha aconseguit els avals per presentar-se com a cap de llista d'ERC a Girona. La seva candidatura representa el sector descontent amb la deriva del partit en els últims temps. Aquesta tendència demana un “canvi de rumb”, i comença a disputar el poder al lideratge actual.

Aquest històric militant de la formació republicana està a favor de celebrar unes primàries per decidir el cap de llista a la demarcació de Girona. La direcció encara no ha aclarit qui serà el candidat oficial que lluitaria en aquestes primàries.

Puig aposta per la unitat estratègica del moviment independentista, la defensa activa de la llengua catalana i l'enfrontament directe amb l'Estat espanyol. És per això que proposa “anar a Madrid a provocar un embat”.

Primera advertència seriosa

Aquesta és la primera advertència seriosa a la direcció del partit, que ha quedat molt debilitada després del naufragi a les eleccions municipals. Cal recordar que ERC s'ha convertit en la tercera força política a Catalunya, després de mesos d'erosió de govern en minoria.

Ara la tendència crítica guanya impuls i demana un canvi de rumb que abandoni l'estratègia d'ampliar la base afegint sectors de l'esquerra. Per confrontar les seves idees amb les de la direcció oficial, demanen triar les llistes mitjançant unes primàries. La candidatura de Puig és el primer desafiament en aquest sentit.

[IMAGE]{5272}[IMAGE]

A Barcelona, sembla que ja està tot el peix venut. Davant la dificultat de reunir avals per a una candidatura alternativa, tot fa pensar que Gabriel Rufián repetirà com a número 1. Molts creuen que el seu futur polític està en joc en aquests comicis.

Pacte Junts-PSC

Una de les primeres conseqüències de les municipals ha estat el pacte Junts-PSC per expulsar ERC del govern de Roses. Joan Puig ha criticat l'acord i ha demanat a les direccions dels partits independentistes que intervinguin.

“Per evitar la davallada independentista cal no fer pactes com el de Roses”, ha dit. La seva directiva és clara: el retorn d'ERC a l'esperit de l'1 d'octubre i la unitat del moviment independentista sense fissures.