Muntatge amb foto de personatge
POLÍTICA

Els barris catalans més pobres voten Vox

Els barris benestants han optat pel PP, mentre que els joves de classe treballadora han votat Vox

L'anàlisi en fred de les eleccions catalanes del 12 de maig permet saber algunes coses interessants, com la transferència de vot o l'origen dels votants dels partits. Si ens fixem en la dreta, es van confirmant algunes sospites com que el PP ha absorvit el vot de Ciutadans i que Vox ha arrasat als barris més humils, entre els joves de classe treballadora.

El director del Centre d´Estudis d'Opinió (CEO), Jordi Muñoz, ja va avançar aquesta tendència en parlar de l'origen del vot del PP i Vox. Segons va apuntar, en referència a Vox, “el PP els ha tret el vot en zones benestants, i en canvi ho han compensat amb creixements en zones de rendes baixes (i molt baixes)”.

El periodista Roger Tugas, expert en anàlisi de dades, ha confirmat la “proletarització del vot de Vox”, aportant tres fets cridaners. Els d'Ignacio Garriga han estat segona força als barris amb menys renda, als barris amb més aturats, i als barris amb menys universitaris.

Segons l'expert, a les passades eleccions van aconseguir créixer als barris més rics i als barris més pobres. En aquesta ocasió han perdut els barris més rics, però han crescut als barris més humils.

Això assenyala, d'entrada, dues coses. Una, que la campanya de Vox centrada en problemes com la immigració massiva, la islamització i la inseguretat als barris humils ha funcionat. I dos, que l'esquerra està perdent la batalla pel relat davant de la dreta i que les seves propostes ja no són vistes per les classes treballadores com una solució efectiva als seus problemes.

Els joves voten Vox

Fa una dècada els joves catalans precaris preocupats per la manca de futur votaven la CUP o Podem. La crisi del 2008, el 15-M i l'eufòria independentista van marcar l'inici d'un cicle favorable per a l'esquerra.

Amb tot, el descarrilament del Procés i l'acomodament de la nova esquerra al poder han canviat les tornes. Els joves ja no veuen l'esquerra independentista i l'espai de Podem com a solució. Això és especialment visible als barris més humils, que són els que estan patint diàriament les conseqüències d'un còctel explosiu d'immigració massiva, dificultats econòmiques i inseguretat.

A això se li suma un altre fenomen, i és la capacitat de penetració de partits com Vox a la vida quotidiana dels joves a través de les xarxes socials. Hi ha un fenomen curiós. Mentre que l'esquerra ha aconseguit apropiar-se del relat (discurs woke hegemònic) mitjançant el control dels mitjans de comunicació, la dreta ha aconseguit escapar a aquest control mitjançant la informació lliure en plataformes com X o TikTok.

Vox arrasa entre els pobres

Això és especialment visible als barris més humils, que són els que estan patint diàriament les conseqüències d'un còctel explosiu d'immigració massiva, dificultats econòmiques i inseguretat. Vox ha sabut millor que qualsevol altre partit vendre les seves propostes a aquesta part de la població. Per exemple, entre les dones joves dels barris humils de Terrassa, Badalona i l'Hospitalet, que tenen por de sortir al carrer de nit.

O també entre els joves que estan farts de no arribar a final de mes perquè Catalunya té els impostos més alts, i veure com es malgasten aquests impostos. Davant l'esquerra, que proposa continuar pujant els impostos mentre nega problemes com la crisi migratòria o la inseguretat, Vox sí que ha aconseguit convèncer. Ho ha fet amb una campanya efectiva que promet abaixar els impostos, la deportació dels estrangers multireincidents i més mà dura contra la delinqüència per recuperar la seguretat als barris.

➡️ Política

Més notícies: