Muntatge amb foto de personatge
POLÍTICA

El PSC recorre a la mà dura per frenar la delinqüència en un barri sense llei

L'alcalde Félix Larrosa anuncia un contundent desplegament policial per acabar amb la inseguretat

L'alcalde de Lleida, el socialista Félix Larrosa, ha publicat aquest dimarts un significatiu missatge a les seves xarxes socials. El primer edil de la ciutat ha promès “ser contundent per lluitar contra la inseguretat que pateix el barri de la Mariola”.

La Mariola és un barri a l'oest de la ciutat de Lleida, separat del nucli urbà per un passeig i la separació del qual no és només física sinó també psicològica. Aquest lloc fa anys que està estigmatitzat com un dels llocs més perillosos de la ciutat.

Un pou delinqüència i incivisme que fa que molts lleidatans no vulguin acostar-s'hi, especialment quan es fa fosc. A aquests problemes s'hi suma l'acumulació de desenes de temporers que arriben a Lleida i acaben dormint als carrers.

L'alcalde promet més mà dura

La inseguretat creixent s'ha disparat darrerament amb diversos successos com l'apunyalament d'un home el cap de setmana passat. L'alcalde en persona ha visitat aquest matí el barri, i ha promès l'obertura d'un centre permanent de la Guàrdia Urbana al local social de La Mariola. A més, ha demanat la col·laboració de tots els cossos i forces de seguretat, especialment dels Mossos, “per lluitar contra la inseguretat”.

L'alcalde socialista ha avançat la intenció d'impulsar “un desplegament policial contundent” per frenar la delinqüència, i demanarà informació a la fiscalia sobre el control de menors tutelats. Larrosa ha lamentat el lloc en llibertat de sis detinguts per robatoris a la zona, malgrat que van ser enxampats infraganti.

El PSC reconeix així un problema d'inseguretat a la ciutat, on aquest cap de setmana hi va haver tres apunyalaments en un sol dia. Assenyala també els problemes que accentuen la sensació d'inseguretat dels veïns, i aposta per la mà dura per frenar la delinqüència de manera contundent. "En situacions excepcionals, mesures excepcionals", ha dit com a advertiment, "la seguretat és un dret i ho hem de preservar".

Lleida, com Osona i el Maresme

Cada cop són més els alcaldes catalans que, amb independència de les sigles polítiques, reconeixen el problema de la seguretat i opten per mesures contundents. Per exemple, els alcaldes de la comarca d'Osona han elevat una petició al Consell Comarcal per fer front als okupes . Lleida i Osona segueixen així el camí d'altres zones de Catalunya com ara Badalona o el Maresme, que han desplegat eficaços sistemes de lluita contra la delinqüència i l'okupació.

A Badalona, el seu alcalde Xavier García Albiol va ser el primer a crear una oficina antiokupació per protegir els propietaris davant dels delinqüents i dotar la policia de més seguretat. L'any escàs que porta com a alcalde, ja ha implementat dos protocols per agilitzar els desallotjaments. Tot i que durant anys va ser vilipendiat i titllat de "racista", molts municipis segueixen ara el seu exemple.

El Maresme concentra bona part dels principals problemes de la inseguretat a Catalunya, especialment l'okupació i la multireincidència. Molts dels seus alcaldes van ser els primers a alçar la veu demanant la reforma del codi penal per a càstigs més durs i la deportació dels estrangers delinqüents. El Consell Comarcal del Maresme també ha estat pioner en la creació d'una borsa de vigilants locals.

➡️ Política

Més notícies: