Pla mitjà de Sílvia Orriols votant al Parlament de Catalunya amb la barretina del seu avi a la mà esquerra
POLÍTICA

L'avís de Sílvia Orriols a ERC, Junts, PSC, Comuns i CUP després del pacte per vetar-la

Tant Orriols com Ignacio Garriga han denunciat la ineficàcia dels vetos i els cordons sanitaris

Aquesta setmana era notícia que alguns grups polítics del Parlament havien revalidat el pacte contra l'extrema dreta. El pacte el van signar PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP. Poc després de la decisió, una representació de diputats d'aquests partits va oferir una roda de premsa per escenificar el compromís aconseguit.

El “cordó sanitari” és una eina política habitual que els partits progressistes han explotat molt durant els darrers mesos i anys. Abans de les eleccions del 12M, per exemple, el mateix grup de partits ja va avançar que farien aquest veto. A excepció de Junts i PSC, la resta de partits han patit una important reculada electoral.

En última instància, el veto consisteix a anul·lar algunes prerrogatives parlamentàries derivades de la representació. Es tracta, per exemple, de no donar-los accés a càrrecs parlamentaris o d'obstaculitzar-ne les proposicions de llei. De la mateixa manera, se n'interrompen les intervencions o els plantejaments en tant que es consideren “discursos d'odi”.

Com s'esperava, Sílvia Orriols i Ignacio Garriga, líders dels dos partits vetats, s'han pronunciat sobre aquesta decisió. Per Orriols, per primera vegada. Per part seva, Garriga ja té experiència en aquesta matèria.

Orriols es refereix al cordó sanitari

La líder d'Aliança Catalana ha compartit un missatge a les xarxes socials per denunciar el cordó sanitari. De passada, ha aprofitat per reivindicar la seva oposició a l'islam i als símbols com el vel de les dones. Ho ha fet en referència a la presència de la diputada Najat Driouech (ERC) a la roda de premsa que es va oferir per explicar el veto:

Com la mateixa Orriols ha explicat alguna vegada, la seva tesi de fons és que els vetos i cordons sanitaris només representen uns interessos partidistes que obvien una part de la sobirania popular. És a dir, que amaguen una part de la realitat.

El cas més clar és de França, on el veto històric a Le Pen no ha evitat que el seu partit hagi crescut electoralment any rere any.

Missatge d'Ignacio Garriga

També a través d'un missatge a les xarxes socials, el líder de Vox a Catalunya ha assenyalat la ineficàcia dels vetos. “No ens van callar en 2021 i no ens callaran ara”, diu Garriga:

Certament, el veto crònic a Vox a Catalunya tampoc no ha servit de res en especial.

A més de mantenir els seus onze diputats, el partit va guanyar 30.000 vots a les últimes eleccions. Molts a barris populars. I el motiu és que hi ha una part de l'electorat que simplement considera que aquests partits donen veu a certs problemes com ara la inseguretat o el desordre migratori.

➡️ Política

Més notícies: