Aurora Madaula amb jaqueta grisa parlant davant de dos micròfons.
POLÍTICA

Aurora Madaula, la dirigent progre de Junts assenyalada per una denúncia falsa d'assetjament

L'auge i caiguda de la vicepresidenta de Junts escenifica l'auge i caiguda de l'activisme esquerranós del 'procés'

Aurora Madaula ha estat un dels noms propis d'aquesta setmana al món de la política catalana. I no pas, precisament, per una qüestió positiva. La vicepresidenta de Junts ha estat assenyalada en un cas d'una denúncia falsa d'assetjament sexual dins del partit de Carles Puigdemont.

Tot comença l'any 2020. Eduard Pujol –llavors diputat de Junts al Parlament– es va veure forçat a renunciar al seu càrrec a la cambra catalana per les pressions rebudes pel seu partit. Una regidora, també juntaire, de Pineda de Mar (Noemí Llorens) l'havia denunciat per assetjament sexual. A més, la formació liderada per Puigdemont també va suspendre de militància Pujol per aquesta denúncia.

Muntatge de fotos de primer pla d'Eduard Pujol amb cara seriosa amb el Congrés de fons

La decisió presa per la cúpula de Junts es va basar en un informe d'Aurora Madaula, que exercia de responsable de feminisme de la formació. Segons expliquen els testimonis del cas, en aquest informe Madaula va donar crèdit al relat de la denunciant. I va afirmar que no calia que estiguessin acreditats els fets o que hi hagués indicis.

El cas és que ara s'ha fet públic que Noemí Llorens ha fet marxa enrere. Assegura que no va ser víctima d'assetjament sexual per part d'Eduard Pujol i ha demanat perdó. Tot i això, la cosa no es queda aquí. També ha afirmat que es va sentir manipulada i pressionada per Aurora Madaula perquè denunciés el cas.

Explica que Madaula “em va animar a denunciar-lo davant de la justícia i el partit”. I que “em va convèncer que la seva actuació[d'Eduard Pujol]era constitutiva d'un delicte d'assetjament”. Diu, a més, que es va sentir utilitzada per gent de Junts que tenia l'objectiu de perjudicar políticament el llavors diputat al Parlament (ara al Congrés).

Lluny de dimitir o demanar disculpes, Aurora Madaula nega la major. Assegura que només va transmetre la informació que va donar Llorens a la cúpula del partit i que ella no tenia cap “interès” a destruir la figura política de Pujol. També ha optat per victimitzar-se, denunciant una campanya orquestrada per “desacreditar-la” i “perjudicar-la”. Sobretot ara que ens trobem a les portes d'un important congrés de Junts.

El càrrec d'Aurora Madaula, en perill

Aurora Madaula és una d'aquelles figures polítiques que van aparèixer pràcticament del no-res en ple procés. Madaula no és res més que un altre cas d'activistes que es van ficar a la política institucional per a això de donar veu “a la societat civil”. Com Laura Borràs, Ruben Wagensberg, Jenn Díaz o fins i tot Lluís Llach.

Aurora Madaula està parlant en un podi de fusta amb micròfons davant seu.

Madaula sempre s'ha declarat d'esquerres i "antifeixista". I, és clar, el seu 'fitxatge' servia a Junts per vendre la seva intenció de ser un partit transversal i allunyar-se de l'etiqueta d'“antiga Convergència”. Aquest complex i la influència d'aquest sector 'progre' de Junts és el que va portar el partit hereu de CDC a votar a favor de regulacions, demanar el tancament dels CIE o manifestar-se a favor de l'arribada massiva d'immigrants.

De fet, només el 'procés' explica casos com el de Madaula, que en pocs anys va passar de ser irrellevant a ser membre de la Mesa del Parlament (cobrant més de 104.000 euros anuals) i vicepresidenta de Junts (càrrec que encara ostenta). Va ajudar, és clar, el fet de ser propera a Laura Borràs, presidenta dels juntaires.

Aurora Madaula i Laura Borràs, una amb abric gris i bufanda i l'altra amb abric blanc, estan en un esdeveniment exterior amb més persones i banderes de fons.

Ser una de les cares visibles del 'borrasisme' li va servir per catapultar la seva carrera política, però ara la condemna a caure a l'ostracisme. El sector de Laura Borràs cotitza a la baixa dins de Junts i Madaula no deixa de ser-ne una víctima més. A les últimes eleccions ja no va formar part de les llistes electorals de Junts. Les seves aparicions públiques són testimonials i ara el seu càrrec com a vicepresidenta de la formació està més que en perill.

Al congrés que Junts celebrarà a finals d'octubre, el sector de Jordi Turull (i en gran part de Carles Puigdemont) donarà l'estocada definitiva al sector de Laura Borràs. Previsiblement, l'expresidenta del Parlament condemnada per corrupció serà apartada del lloc més alt de l'organigrama. I, també previsiblement, a Madaula li passarà el mateix amb la vicepresidència del partit.

Apartada de les últimes llistes electorals, al focus de la polèmica per una denúncia falsa d'assetjament i amb el seu càrrec de vicepresidenta en perill, sembla que l'etapa d'Aurora Madaula a la política activa té els dies comptats. Sempre li quedarà reforçar la seva posició en guinguetes processistes de les quals ja forma part, com Acció per la República o el Consell de la República. En qualsevol cas, l'auge i la caiguda d'Aurora Madaula dins de Junts també escenifica l'auge i la caiguda d'aquest activisme progre del 'procés' que ja està arribant al seu final.

➡️ Política

Més notícies: