Una dona amb jaqueta vermella parlant en una reunió mentre un home amb ulleres i jaqueta grisa l'escolta atentament.
POLÍTICA

Una diputada del PSC compara Jenni Hermoso amb Ana Orantes i Gisèle Pelicot

Polèmica intervenció d'Elena Díaz Torrevejano a la Comissió d'Igualtat i Feminisme del Parlament

Aquest divendres ha tingut lloc la Comissió d'Igualtat i Feminisme al Parlament, on la consellera Eva Menor (PSC) ha traçat les línies mestres del departament en aquesta legislatura. Durant la sessió s'han tractat temes com ara la violència de gènere i l'impacte de les violències sobre les dones. En aquest apartat, la diputada socialista Elena Díaz Torrevejano ha fet una polèmica comparació.

La diputada ha fet referència al cas Gisèle Pelicot per dir que “la vergonya ha de canviar de bàndol”. Recordem que aquesta dona va ser drogada pel seu marit durant més d'una dècada i va ser sotmesa a la violació sistemàtica per part de desenes d'homes. Gisèle s'ha convertit en símbol de la lluita contra la violència sexual, i ha estat presa també com a exemple per part de la diputada del PSC.

Eva Menor i Salvador Illa estrenyent-se la mà davant d'un podi amb una bandera catalana de fons.

“No podem permetre que dones violades, assetjades i maltractades també hagin de patir vergonya. Vergonya a denunciar, a ser jutjades, que tots qüestionin la teva credibilitat”, ha expressat. Ha afegit que són “dones, nenes, joves valents i íntegres que s'han d'enfrontar sovint a dubtes de credibilitat”.

Una comparació desafortunada

A continuació ha dit que “aquí tenim encara molt camí per recórrer i molta feina per fer”. Ha posat èmfasi en la “conscienciació de la víctima”, comparant els casos d'Ana Orantes, Nevenka, Jenni Hermoso i Gisèle Pelicot. "Aquests casos ens obren moltes portes", ha dit, "però encara tenim molt per fer".

Tot i això, tots els partits excepte Vox han evitat parlar de les agressions de dones a mans d'estrangers i de fet han subratllat la necessitat d'eradicar els missatges d'odi. En aquest sentit, la diputada de Vox Mónica Lora ha criticat que “volen imposar una mordassa que cada cop més catalans s'estan atrevint a trencar”. Ha deixat anar que delicte d'odi és qualificar Vox de racista per dir que gairebé el 48% dels assassins de dones el 2024 no van néixer a Espanya.

Pel que fa a la comparació de Jenni Hermoso amb els casos d'Ana Orantes i Gisèle Pelicot, plou sobre mullat. L'anterior consellera d'Igualtat d'ERC, Tània Verge, va utilitzar sempre el cas de Jenni Hermoso amb fins polítics, i en canvi va ignorar altres casos com la salvatge violació d'una menor a Igualada a mans d'un immigrant bolivià. Un camí que sembla que segueix ara també el PSC en l'enfocament de la nova conselleria d'Igualtat i Feminisme.

La violència de gènere segueix a l'alça

La consellera ha traslladat la seva voluntat de treballar per forjar consensos a les polítiques públiques feministes i de protecció de les dones. Així mateix, ha fet també una picada d'ullet a ERC i l'anterior consellera, mostrant la seva intenció d'implementar l'agenda feminista en marxa. En aquest sentit, Tània Verge li ha recordat la seva obligació de continuar amb el seu llegat perquè “el nostre acord no només és d'investidura sinó també de legislatura”.

Entre altres coses, l'anterior consellera d'Igualtat ha defensat el pla contra les violències masclistes. Tot i això, les dades reflecteixen que el pla no ha aconseguit reduir aquesta violència. Aquest 2024 ja és l'any més negre de la darrera dècada quant a crims masclistes a Catalunya, i en només 8 mesos s'han produït 20 assassinats.

Això inclou també les agressions sexuals, que s'han disparat en els darrers temps. Per això PP i Vox han criticat la contradicció entre l'augment de la inversió i la creació d'organismes i alts càrrecs, d'una banda, i l'augment de les violències masclistes per l'altra.

➡️ Política

Més notícies: