La proposta de Sílvia Orriols que faria trontollar la política catalana
Aliança Catalana recupera una mesura de Javier Milei que ja van reivindicar el març passat
L'alcaldessa de Ripoll i diputada al Parlament, Sílvia Orriols, s'ha despenjat amb una proposta disruptiva. En un missatge publicat aquesta setmana, Orriols ha proposat “retirar les aportacions als grups municipals”. És a dir, tallar el finançament als partits.
Tot i que es tracta d'un assumpte a escala municipal, aquesta proposta assenyala el centre del debat sobre els partits. Com és sabut, els partits viuen fonamentalment de subvencions i de tota mena de partides pressupostàries parlamentàries. A més d'això, les eleccions i les campanyes electorals són també un bon negoci per als partits.
A Catalunya, el Parlament cada any reparteix 9 milions d'euros en subvencions. D'aquesta quantitat, 4,5 milions es reparteixen segons els escons. Els 4,5 milions més es reparteixen en funció dels vots.
Poc després de comunicar aquesta proposta, Orriols ha explicat que no ha estat gaire ben rebuda. Des de la CUP, li han dit que és una “rata”. Davant d'això, Orriols ha qualificat de rates “als que es creuen amb el dret de repartir-se les contribucions dels ripollesos”:
Encara que ara ho proposi l'alcaldessa, aquesta mesura fa temps que ronda per les taules d'Aliança Catalana. De fet, és una mesura que han copiat ni més ni menys que de Javier Milei.
Imitar Argentina
Fa mig any, el president argentí explicava al parlament del seu país que “eliminarien el finançament públic dels partits polítics”. Amb la contundència que el caracteritza, el president argentí va dir que “cada partit s'haurà de finançar amb aportacions voluntàries”.
Això va agradar molt Jordi Aragonès, el principal ideòleg d'Aliança Catalana. Així aplaudia Aragonès la mesura del president Milei:
Aquesta classe de mesures solen venir de partits que neixen al marge de l'establishment i que operen en contra. Aliança Catalana n'és un exemple a Catalunya. A diferència de Vox, AC sí que suposa una esquerda des de l'interior de l'espai independentista.
Sigui com sigui, si es dugués a terme a Catalunya una mesura com l'argentina, la política catalana experimentaria un canvi radical. Perquè amb caràcter general l'estructura política catalana (i espanyola) depèn del finançament públic.
Si els partits haguessin de pagar-se les seves despeses es trobarien davant d'un veritable problema.
Més notícies: